2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orbán állítólag megígérte Brüsszelben az Európai Néppárt vezetőinek, hogy nem zárják be a CEU-t

2017. április 29. 17:30, utolsó frissítés: 17:30

Magyarország mindenben megfelel az Európai Bizottság kéréseinek - biztosította Orbán Viktor az Európai Néppárt elnökségét szombat délelőtt Brüsszelben.

Az Európai Néppárt hivatalos közleményt is kiadott a találkozó után, amelyben Joseph Daul néppárti elnökre hivatkozva írták: mindig is a párbeszéd hívei voltak, hogy a pártcsaládon belüli nézeteltéréseket rendezzék. Az elmúlt hetekben is fenntartották a párbeszédet a Fidesz vezetésével a felsőoktatási törvény ügyében, de az Európai Bizottságra is támaszkodtak. A bizottsági értékelést, a civil társadalom és tudományos közösség képviselőinek véleményét is megismerve azonban arra jutott a néppárti vezetés, hogy a párbeszéd önmagában nem elegendő.

Daul szavai szerint "nyílt és őszinte" beszélgetést folytattak Orbánnal szombat reggel, és világossá tették, hogy a magyar hatóságoknak és a Fidesznek mindent meg kell tenniük, hogy a felsőoktatási törvény az Európai Bizottság kívánalmainak megfeleljen. Állításuk szerint a magyar miniszterelnök biztosította a Néppártot, hogy Magyarország így fog tenni. Az Európai Néppárt azt akarja, hogy a CEU nyitva maradjon, a határidőket felfüggesszék, és megkezdődjön a párbeszéd az Egyesült Államokkal.

Közben a Reuters néppárti forrásokra hivatkozva arról ír, hogy Orbánnak kilátásba helyezték, akár fel is függesztik a Fidesz tagságát a Néppártban, ha nem enged. Manfred Weber frakcióvezető ezt nem erősítette meg, de azt mondta, nem marad következmények nélkül, ha a Fidesz kitart politikája mellett.

A néppárti ülésén nem csak a CEU-ügy került szóba, az Európai Néppárt közleménye kitér a készülő civilellenes jogszabályra, valamint Orbánék nemzeti konzultációjára is. Azt írták, a nem kormányzati szervezetek fontos részei minden egészséges demokráciának, a társadalmat képviselik, és tiszteletet érdemelnek. Az Európai Néppárt világossá tette magyar partnerei számára, hogy az Állítsuk meg Brüsszelt! kampány otrombán EU-ellenes retorikája elfogadhatatlan. A Fidesz évek óta tartó Európa-ellenes támadásai ezzel olyan szintet értek el állításuk szerint, amit már nem tudnak tolerálni. Azt írják, hogy a nemzeti konzultáció mélységesen félrevezető. Az Európai Uniót vízióval rendelkező néppárti képviselők alapították, és a pártcsalád képviselői is Európa-párti meggyőződést vallanak.

Hasonlóan nyilatkozott a közmédiának Rogán Antal is: a Miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter azt fejtegette, az ülésen mindenkinek világossá vált, a Fidesznek az Európai Néppártban a helye.

Az MTI tudósítása szerint Orbán Viktor az ülésen hangsúlyozta azt is, Magyarország továbbra is fontosnak tartja a határok védelmét és azt, hogy minél kevesebb illegális bevándorló - sőt, ha lehet, akkor egyetlenegy sem - jusson be az Európai Unió területére - ismertette. Ezért a kormány minden korábban hozott intézkedését, beleértve a tranzitzónákat, fenn akarja tartani - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ezzel az ország teljesíti azokat a kötelezettségeket, amelyeket a schengeni egyezményben rögzítettek.

Arról is szó volt, hogy Magyarország hajlandónak mutatkozik beengedni a 14-18 év közötti menekülteket, de csak abban az esetben, ha alávetik magukat DNS-vizsgálatnak, így ugyanis egyértelműen kiderülhet, hogy valóban az említett korcsoportba tartoznak-e.

Orbán Viktor miniszterelnök a délelőtti ülésről az MTI-nek küldött közleményében leszögezte, hogy Magyarország kormánya minden nyitott jogi kérdésben készen áll az együttműködésre az Európai Bizottsággal

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, Havasi Bertalan által jegyzet közleményben Magyarország miniszterelnöke azt állítja, hogy a kormány nem kívánja bezárni Soros György Budapesten működő Közép-Európai Egyetemét. A tájékoztatás szerint a miniszterelnök azt is világossá tette, hogy a kormány által indított nemzeti konzultáció nem Európa-ellenes, éppen ellenkezőleg, azt a célt szolgálja, hogy közös erővel megreformálják az Európai Uniót, amely jelenleg sok tekintetben rosszul működik, és megújításra szorul.

A bevándorlás kérdésében pedig azt írja a közleményben, hogy Magyarország továbbra sem tudja elfogadni a migránsok ellenőrizetlen bevándorlását, és minden körülmények között fenn kívánja tartani az európai és magyar határokat védő kerítést. (hvg/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS