2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Áder János aláírta a CEU-ellenes törvényt

2017. április 10. 21:49, utolsó frissítés: 21:59

Áder János elrendelte annak a felsőoktatási törvény módosításának kihirdetését, amely gyakorlatilag ellehetetleníti a Közép-Európai Egyetem (CEU) működését - írja az MTI a köztársasági elnök nyilatkozatára hivatkozva. A törvény elfogadása és kihirdetése ellen vasárnap 80 ezren tüntettek Budapesten.

Az elmúlt napokban a törvényjavaslattal kapcsolatban különböző alkotmányos aggályok is felmerültek fel. A nyilatkozatában ezekre is reagált Áder János.

"A rendelkezésemre álló időben megvizsgáltam a törvény alkotmányosságát és a nemzetközi szerződéseknek való megfelelését. Megállapítottam, hogy a törvénymódosítás a tanulásnak és tanításnak az Alaptörvény X. cikkében rögzített szabadságát nem sérti" - olvasható a nyilatkozatban.

"Hasonlóan nem sérül az Alaptörvény azon rendelkezése, amely önállóságot biztosít a felsőoktatási intézmények számára a kutatás és a tanítás tartalmát és módszereit illetően."

A törvény két új feltételt támaszt a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi tevékenységével kapcsolatban. Ezek alkotmányos szabályt nem sértenek, nemzetközi szerződésbe, európai uniós irányelvbe nem ütköznek. A Magyarországon államilag elismert és akkreditált egyetemeken a kutatói és oktatói munka folyamatosságát a törvényjavaslat nem érinti. A már megkezdett magyarországi képzések változatlan feltételekkel folytathatóak. "Ezért mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését" - olvasható a nyilatkozatban.

"Azért, hogy senkiben szemernyi kétség se maradjon az iránt, hogy a Magyarországon működő külföldi egyetemeken folyó magas színvonalú munka folytatásának feltételei továbbra is biztosítottak lesznek, felkérem Magyarország Kormányát, hogy az érintettekkel haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat az új törvényi rendelkezések végrehajtása érdekében" - folytatta az államfő.

"Meggyőződésem, hogy kölcsönös jó szándékkal és közös akarattal a törvényben biztosított határidőn belül ez megoldható. Mindannyiunk érdeke, hogy az az érték, amely a Magyarországon működő külföldi egyetemeken az elmúlt években létrejött tovább gyarapodjék, és a tudományos munka zavartalanul folytatódjék" - olvasható Áder János köztársasági elnök nyilatkozatában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS