2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irak: 70 párt indul a választásokon

2004. december 15. 12:20, utolsó frissítés: 16:04

Egy vezető szunnita tömörülés – amely korábban bojkottal fenyegetőzött –, további 69 párt valamint 9 választási szövetség jelöltette magát eddig a január 30-ra tervezett iraki választásokra.

A szunnita Iraki Iszlám Párt eddig 275 jelöltet állított, ami arra utal, hogy a párt a korábbi fenyegetés ellenére részt kíván venni a választásokon. A párt eredetileg a választások hat hónappal való elhalasztását követelte. A még habozóknak mindössze egy nap áll rendelkezésükre, hogy döntsenek az indulás vagy a távolmaradás között.

Muktada asz-Szadr síita radikális vallási vezető hívei a választásokon való részvételt a külföldi csapatoknak a szavazás után történő azonnali távozásához, illetve pontos kivonulási menetrendhez kötötték. Szadr hívei közül senki sem szerepel azon a síita választási listán, amelyre Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh adta áldását.

A választások során az országot nem osztják választási körzetekre, a szavazásra jogosultak listákra szavaznak, és a nemzetgyűlési mandátumokat a listákra leadott voksok alapján osztják el. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS