2024. május 27. hétfő
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ellehetetlenítené a Közép-Európai Egyetem működését a magyar kormány az amerikai nagykövetség és az ellenzék szerint

2017. március 29. 14:25, utolsó frissítés: 16:09

Közleményt adott ki szerdán az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a magyar kormánynak azzal a kedden benyújtott törvényjavaslatával kapcsolatban, amely "súlyosan akadályozná a Közép-Európai Egyetem (Central European University) működését Budapesten".


"A Közép-Európai Egyetem az Egyesült Államokban és Magyarországon is rendelkezik akkreditációval, és magyarok ezreit oktatta és alkalmazta. Elsőrangú felsőoktatási intézmény, kiváló hírnévnek örvend Magyarországon és szerte a világon, a tanszabadság fontos központja a térségben.

Az Egyetem továbbá fontos sikertörténete az amerikai-magyar kapcsolatoknak, és erős kétpárti támogatást élvez az amerikai kormányban. Az Egyesült Államok ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az Egyetem működését vagy függetlenségét" - áll a nagykövetség közleményében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma keddi közleményében azt írta, hogy több külföldi felsőoktatási intézmény magyarországi működésével összefüggésben tárt fel szabálytalanságot és törvénytelenséget az Oktatási Hivatal. Közölték: szigorítják a törvényeket, és unión kívüli egyetem csak nemzetközi egyezmény alapján folytathat majd képzést.

Palkovics László magyar oktatási államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján megerősítette: a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Közölte: ötévente áttekintik az egyetemek működését, és az Oktatási Hivatal mostani, külföldi intézményeket érintő vizsgálata azt mutatta, hogy több felsőoktatási intézmény szabálytalanul működik Magyarországon.

A tipikus hibák között említette, hogy nincs kampusza az intézménynek, vagy magyarországi partnere, egy részének nem volt programakkreditációja, vagy a kiállított okirat nem minősül diplomának Magyarországon, illetve, hogy az intézmény a saját országában sem minősül felsőoktatási intézménynek, és előfordult az is, hogy adatszolgáltatási kötelezettségnek nem tettek eleget.

Kifejtette: a vizsgálat tapasztalatai nyomán módosítják a felsőoktatási törvényt, és feltétel lesz az is, hogy a külföldi felsőoktatási intézmény a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősüljön. Ez utóbbi minden országra, míg az államközi szerződés feltétele a tengeren túli országokra vonatkozik majd.

További pontosításként említette, hogy az itt folytatni kívánt képzés és oklevél államilag elismert felsőfokú fokozatot adó képzésnek minősüljön.

Kormányrendeleti szintről törvényi erőre emelkedik az intézmények elnevezése.

Palkovics szerint nem CEU-, vagy Soros-ellenes vizsgálat zajlott, az a 28, itt működő külföldi egyetemet érintette. Szavai szerint egy thaiföldi, egy malajziai, egy kínai és négy amerikai intézménynél probléma az államközi szerződés hiánya.

Az oktatási államtitkár hangsúlyozta: minden intézménynek meg kell felelnie a hatályos magyar törvényeknek. Palkovics László nemmel felelt arra az újságírói kérdésre, hogy a kormány célja a CEU ellehetetlenítése, vagy az, hogy elköltözzön. Jelezte: az egyetem rektorával szerda este ülnek le tárgyalni és áttekinteni a helyzetet, esetükben több ponton volt szabálytalanság.

Ha államközi megállapodásra megkeresés, kezdeményezés érkezik, a magyar kabinet támogatni fogja - tette hozzá kérdésre, és példaként az Andrássy egyetemet említette.

Kitért arra is: a feltételeknek 2018. februárjáig kell megfelelni, és ha ez nem történik meg, akkor 2018 szeptemberétől új képzés már nem indítható, az addigiak befejezhetők. Szerinte a törvénymódosítás pontjai teljesíthetők.

Magyarországi ellenzéki pártok is reagáltak a CEU-ellenesként értelmezett módosítási javaslatra. Az LMP "szégyenteljes oktatás- és kultúrtörténeti mérföldkőnek" tartaná, ha "elűznék" Magyarországról. Komlósi Csaba, a párt országos elnökségi tagja az MTI-nek szerdán küldött közleményében azt írta: a felsőoktatási törvény javasolt módosítása nagyon komoly károkat okozhat az intézménynek, "egyértelműen az ellehetetlenítése irányába mutat".

Szerinte az indítványt beterjesztő Emberi Erőforrások Minisztériuma megtalálta azokat a "jogi csűrés-csavarásokat", amelyekkel felléphet az egyetem ellen.

Az LMP botrányosnak tartja, hogy oktatási intézmények is politikai támadás áldozatai lehetnek Magyarországon. Ez olyan "leplezetlen putyini tempó", amely ellen az LMP a leghatározottabban tiltakozik - közölte Komlósi Csaba.

Az MSZP szerint a CEU nemzeti érték, az pedig tudatos hazaárulás, hogy a kormány az egyetem bezárásával "fenyeget".

Az MSZP közleményében azt írta, az Orbán-kormány mindig új ellenséget keres, hogy elterelje a figyelmet saját bűneiről, így most, a civilek és Brüsszel után, a CEU ellen indított támadást.

A szocialisták közölték, az intézmény Magyarország egyik büszkesége, amely minden évben előkelő helyen végez a különböző egyetemi rangsorokban.

Megjegyezték, a CEU képzéséről számos magyar vezető került ki, még a kormánynak és a Fidesz európai parlamenti képviselő-csoportjának is van olyan tagja, aki itt végzett.

A kormány szándékosan árt a magyar nemzetnek, Magyarországnak, ha gonosz politikai célokért bezárja az ország egyik legjobb egyetemét,hogy még néhány hétig folytathassák az ostoba és szánalmas Soros-ellenes propagandát - fogalmaznak.

Az MSZP rögzítette, kiállnak a CEU mellett, és erre szólítanak fel minden ellenzéki pártot és Magyarországon működő oktatási intézményt is.

Az Együtt szerint a kormány "idegengyűlölő", "Soros Györgyöt ördögnek beállító" kampánya részeként próbálja ellehetetleníteni a CEU-t - mondta Szabó Szabolcs, a párt országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján.

A politikus ezért arra szólította fel a kormányt, hogy "vegye le a kezét" a magyar felsőoktatásról, és tartsa tiszteletben a felsőoktatás autonómiáját.

Szabó Szabolcs az Együtt nevében azt javasolta a rektori konferenciának és a magyar felsőoktatásban dolgozó oktatóknak, kutatóknak és az ott tanuló diákoknak, hogy fejezzék ki szolidaritásukat a CEU-val, és mutassák meg, hogy nem lehet a magyar felsőoktatást "dróton rángatni".

Hangsúlyozta: a CEU teljesen jogszerűen, a magyar jogszabályoknak megfelelően működik, integráns része a magyar felsőoktatásnak, és nemzetközi rangsorokban az egyik legjobb magyar egyetemként szokták minősíteni.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság határozata szerint a CEU 2017 végéig érvényes akkreditációval rendelkezik, valamint az egyetemen indított összes MA szak és doktori iskola is akkreditált. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS