2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Londoni polgármester: senkinek nem érdeke a kemény Brexit

2017. március 28. 15:40, utolsó frissítés: 15:40

Mindkét félnek ártana, ha az Európai Unió "megbüntetné" az Egyesült Királyságot a kilépés miatt, senkinek nem érdeke a "kemény Brexit", azaz, hogy a szigetország a belső piacról is kivonuljon szabadkereskedelmi egyezmény nélkül - mondta a londoni polgármester kedden Brüsszelben.

Sadiq Khan arra sürgette Theresa May brit kormányfőt, hogy jó szándéka jeleként nyújtson "sziklaszilárd" biztosítékokat az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok jogainak garantálására.

"Kölcsönösen hátrányos helyzet volna egy rossz Brexit-megállapodás, ártana Londonnak és az EU-nak egyaránt" - közölte Khan a Politico brüsszeli hírportál rendezvényén.

Hozzátette: a londoni Cityből esetleg távozó pénzügyi cégek nem maradnának Európában, hanem New Yorkba, Szingapúrba vagy Hongkongba helyeznék át a székhelyüket.

A korábban a bennmaradás mellett kampányoló politikus kijelentette, hogy London a kilépést követően is kulcsfontosságú partnere kíván maradni Brüsszelnek és az európai országoknak. Mint mondta, a brit főváros mai sikere nem független attól, hogy az ország tagja volt az EU-nak és a belső piacnak.

"London sikere évszázadokon keresztül összefüggött azzal, hogy vonzotta magához az embereket, az ötleteket és a kereskedelmet" - hangsúlyozta a volt emberi jogi ügyvéd, reményét fejezve ki, hogy a brit kormány felismeri majd a város "egyedi szükségleteit", és lehetővé teszi egy rugalmas bevándorlási rendszer kialakítását.

A londoni lakosok többsége a távozás ellen foglalt állást az Egyesült Királyság uniós tagságáról kiírt tavalyi népszavazáson.

Khan a rendezvényt követően Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság, Donald Tuskkal, az Európai Tanács és Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével is találkozott.

Szakértők szerint az EU-ban vannak olyan hangok, amelyek "büntető jellegű megállapodást" szorgalmaznak, abból a célból, hogy más országoknak "elmenjen a kedvük" a kilépéstől. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS