2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Cáfolja Semjén és Lázár, hogy visszavonnák a „lex Heinekent”

2017. március 21. 10:57, utolsó frissítés: 11:15

Lázár János, a magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes kedden egyaránt cáfolta, hogy a kormány visszavonná a lex Heineken törvényjavaslatot. A kormánytagok az atv.hu-nak nyilatkoztak az erről szóló sajtóhírre reagálva.


A hvg.hu kedd reggel írt arról, hogy a magyar kormánypártok kihátrálnak a javaslat mögül, amelyet tudomásuk szerint a Fidesz-frakció jogászai is védhetetlennek találtak.

A lex Heinekennek nevezett törvényjavaslat arról szól, hogy a Magyarországon jelenleg hatályos, az önkényuralmi jelképek használatára vonatkozó tiltást kiterjesztenék a kereskedelmi célú termékekre is. A Heineken logója egy vörös csillag, amely Semjén Zsolt korábbi elmondása szerint "nyilvánvaló politikai tartalom". A törvényjavaslat benyújtásának bejelentésekor ugyanakkor Semjén kérdésre nem cáfolta, hogy összefüggés van a Heineken cégérével és az Igazi Csíki Sör forgalmazásának akadályozásával.Semjén Zsolt kedden leszögezte: nincs semmilyen indok arra, hogy a javaslatot visszavonják, az ugyanis erkölcsileg, politikailag és jogilag is védhető és helyes.

A törvényjavaslatot bíráló ellenzéknek a miniszterelnök-helyettes azt ajánlotta megfontolásra, illetve azt "üzente": az lenne a morálisan helyes, ha egy nemzeti ügyben az ellenzék a magyar ügy mellé állna.

A Csíki sör megvédése alapvetően nemzeti ügy, nem gazdasági - jelentette ki Semjén Zsolt.

A kormányfő helyettese arra is emlékeztetett, hogy a javaslat nem a kormánytól, hanem a Hargita megyei önkormányzattól indult.

A kormány a székelység és Hargita megye mögött állását fejezte ki, amikor Borboly Csaba megkeresése után megfogalmazta javaslatát - közölte, hozzátéve: a lex Heineken nemzeti ügy, nem kormányügy. Semjén Zsolt szerint "a balliberális oldalon evidenciaszerűen kellene az önkényuralmi jelképekkel szemben állást foglalni".

Hozzátette: ha érheti a kormányt kritika, akkor csak annyiban, hogy már korábban, a tiltott önkényuralmi jelképekről szóló törvény megszületésekor kellett volna megállapítani a tiltást a kereskedelmi termékek esetében is.

A miniszterelnök-helyettes szerint azt nem lehet megengedni, hogy egy multi gátlástalanul eltiporjon egy kis faluban működő kis manufaktúrát.

Lázár János szintén elképzelhetetlennek nevezte, hogy visszavonják a törvényjavaslatot.

Ha a törvényjavaslatot elfogadja a magyar Országgyűlés, hatályba lép, akkor amennyiben ilyen jellegű bejelentés érkezik a lakosságtól, az arra hivatott szerv dönteni fog, lehet-e forgalmazni a Heineken vörös csillagú logóval ellátott söreit. Semjén Zsolt jelezte: a törvényjavaslatban annyi engedmény szerepel, hogy indokolt esetben a kormány felmentést adhat.
(mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS