2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyar állami támogatást kaphat az Igazi Csíki Sör

2017. március 16. 19:31, utolsó frissítés: 19:57

A magyar kormány kész állami támogatást nyújtani az Igazi Csíki Sör gyártásához és helyzetbe hozná a kézműves söröket is - nyilatkozta csütörtökön Semjén Zsolt kormányfő helyettese Budapesten újságírók előtt. Semjén arról a törvényjavaslatról beszélt, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együtt jegyeznek.


Az MTI tudósításából nem derülnek ki részletek arról, hogy milyen címen és jogon, mennyit és mikor adna az Igazi Csíki Sör mögött álló magánvállalkozásnak a magyar kormány, illetve hogy általában véve miért, milyen módon és mennyivel tervezik támogatni a kézműves söröket gyártó magánvállalkozásokat.Semjén Zsolt elmondta: a javaslattal, amelyet jövő héten kezd tárgyalni az Országgyűlés, az önkényuralmi jelképek tilalmát kiterjesztik majd a kereskedelmi célú termékekre is. A miniszterelnök-helyettes szerint elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek nevezte az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú megjelenítését.

Rámutatott: Európának ezen részén a magyarság megszenvedte mind a náci, mind a bolsevik rémuralmat, ezért jogos, hogy gazdasági haszonszerzés céljából ne lehessen ilyen jelképeket felhasználni.

Semjén Zsolt a törvényjavaslatot "absztrakt erkölcsi megfontolással" indokolta, ugyanakkor kérdésre nem cáfolta, hogy összefüggés van a Heineken cégérével és az Igazi Csíki Sör forgalmazásának akadályozásával.Semjén megjegyezte: a Heineken logójában vörös csillag szerepel, ami nyilvánvaló politikai tartalom. Felidézte, hogy 1951-ben a vörös csillagot levették a sörről, majd 1991-ben a Szovjetunió megszűnése után visszatették. Semjén Zsolt kiemelte: Magyarországon emberek millióit nyomorították meg ennek a jelképnek a jegyében, ezért ezt nem fogják engedni. A miniszterelnök-helyettes azt ajánlotta a hollandoknak, gondolják végig, mit szólnának ahhoz, ha megjelenne egy olyan sör Hollandiában, amelyen horogkereszt lenne.

Ha a törvényjavaslatot elfogadja az Országgyűlés, hatályba lép, akkor amennyiben ilyen jellegű bejelentés érkezik a lakosságtól, az arra hivatott szerv dönteni fog, lehet-e forgalmazni a Heineken vörös csillagú logóval ellátott söreit. Semjén Zsolt jelezte: a törvényjavaslatban annyi engedmény szerepel, hogy indokolt esetben a kormány felmentést adhat. (mti/index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS