2020. október 29. csütörtökNárcisz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A japán kormányfővel egyeztetett Trump az észak-koreai rakétatesztek miatt

2017. március 07. 11:52, utolsó frissítés: 11:52

Donald Trump amerikai elnök telefonon egyeztetett Abe Sindzó japán kormányfővel Észak-Koreáról.

A washingtoni idő szerint hétfőn este történt amerikai-japán egyeztetés témája a legutóbbi észak-koreai rakétakísérlet volt.

A telefonbeszélgetésben Donald Trump azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok "száz százalékig" Japán mögött áll az észak-koreai fenyegetéssel szemben. A két politikus egyetértett abban, hogy Észak-Korea legutóbbi rakétakísérlete egyértelműen megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, s újabb kihívást intézett a regionális és a nemzetközi biztonság ellen.

Ugyanerről folytatott - szintén telefonon - megbeszélést James Mattis amerikai és Inada Tomomi japán védelmi miniszter. James Mattis azt hangsúlyozta, hogy Phenjan rakétakísérlete "elfogadhatatlan és felelőtlen", s aláássa a térség békéjét és biztonságát. Jeff Davis, a Pentagon szóvivője közleményben erősítette meg: a tárcavezető közölte japán kollégájával, hogy az Egyesült Államok rendíthetetlenül elkötelezett Japán védelme iránt, teljesíti védelmi kötelezettségeit, beleértve a földi elrettentést is.

Észak-Korea hétfő reggel négy ballisztikus rakétát indított el, s ezek közül legalább három Japán északnyugati partjai közelében csapódott a tengerbe. Washington és Tokió e rakétatesztek miatt kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását. Az ENSZ BT ülésére várhatóan szerdán kerül sor. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS