2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Felfüggesztette az EP Marine Le Pen mentelmi jogát

2017. március 02. 13:05, utolsó frissítés: 13:05

Felfüggesztette Marine Le Pen francia elnökjelölt, európai parlamenti (EP-) képviselő mentelmi jogát csütörtökön a testület brüsszeli plenáris ülése.


A javaslatról kézfeltartással szavaztak az Európai Parlament képviselői.

Marine Le Pen mentelmi jogának felfüggesztését a francia hatóságok kezdeményezték, miután a Nemzeti Frontot vezető politikus az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotókat tett közzé a Twitteren, és ezért, "erőszakos tartalmú fotók közzététele" miatt 2015 végén vizsgálatot indítottak ellene.

A képviselő három ilyen fényképet tett közzé a 830 ezer követővel rendelkező Twitter-csatornáján, az egyiken James Foley amerikai riporter lefejezett holtteste volt látható. A politikus azután töltötte fel a képeket, miután egy újságíró szerinte párhuzamba állította a dzsihadista csoportot és a Nemzeti Frontot.

Le Pen a mentelmi jogára hivatkozva eddig visszautasította, hogy vallomást tegyen a rendőrségen.

Sajtóhírek szerint a bűncselekmény elkövetőire bizonyos körülmények között akár három év börtön és 75 ezer euró pénzbírság is kiszabható Franciaországban.

Az EP 2013-ban egy másik ügyben már felfüggesztette Marine Le Pen mentelmi jogát, miután a képviselő ellen eljárás indult, amiért a muzulmánok utcai imádkozását Franciaország második világháborús német megszállásához hasonlította. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS