2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A polgármester lemondásáért tüntettek több ezren Belgrádban

2017. február 16. 09:29, utolsó frissítés: 09:29

Több ezren tüntettek szerdán Belgrádban azt követelve, hogy mondjon le a szerb főváros polgármestere, Sinisa Mali.

A Ne fojtsuk meg Belgrádot nevű csoport tagjai és szimpatizánsai azért tartják indokoltnak Sinisa Mali lemondását, mert több mint tíz hónapja nem derült fény arra, hogy kik rombolták le az épületeket a Belgrád a vízen nevű arab finanszírozású építési projekt helyszínén.
A Száva folyó partján tavaly április 25-én, az előrehozott parlamenti választásokat követő éjszakán máig ismeretlen, símaszkos férfiak kíséretében jelentek meg a munkagépek, és mintegy ezer négyzetméternyi területen lebontották az épületeket. Az álarcosok állítólag megkötözték az épületegyüttesre vigyázó biztonsági őrt, valamint elvették az arra járók telefonját, hogy ne tudjanak felvételeket készíteni róluk. Az ott lakók értesítették a rendőrséget, akik azonban nem mentek ki a helyszínre.

Az esetről a politikusok és a hatóságok napokig hallgattak, végül Aleksandar Vucic miniszterelnök közölte: értesülései szerint a rombolás mögött a belgrádi városvezetés áll, a felelősöknek pedig le kell mondaniuk. A miniszterelnök nem nevezte meg a felelősöket, a szerb főváros polgármestere Sinisa Mali azonban, a Vucic vezette Szerb Haladó Párt (SNS) tagja. A városvezetés egyetlen tagja sem mondott le az eset óta.

A szerdai tiltakozást az váltotta ki, hogy néhány nappal korábban megjelent a polgármester volt feleségével készült interjú, amelyben Marija Mali azt állította, hogy egykori férje adott utasítást a Szava partján álló épületek "eltakarítására". A volt feleség emellett pénzügyi visszaéléssel, bántalmazással és megtévesztéssel is megvádolta volt férjét. Az interjú szinte visszhangtalan maradt a szerb sajtóban, és a miniszterelnök is csak röviden reagált rá. Aleksandar Vucic elítélte a hallottakat, és azt mondta: várhatóan Sinisa Mali már nem sokáig marad mostani pozíciójában, és a következő polgármester-választáskor nem ő lesz a SNS jelöltje.

Nova atraktivna stambena zgrada biće visoka 82 metra, a prvi put ćemo imati u ponudi i studio apartmane. #BWVista #BelgradeWaterfront

Belgrade Waterfront (@belgradewaterfront) által megosztott bejegyzés,
A szerdai tiltakozók szerint kevés az, ha csak párttársai előtt felel tetteiért a belgrádi polgármester, az igazságszolgáltatás előtt is felelnie kell.

A Belgrád a vízen elnevezésű projekt ellen már többször tüntettek Belgrádban. A több mint 3 milliárd dolláros beruházás az utóbbi évtizedek legnagyobb projektjének számít Szerbiában, amelynek keretében a tervek szerint felújítják a Száva folyó másfél kilométeres elhagyatott partszakaszát, ahol modern lakó- és üzleti negyedet, illetve rekreációs komplexumot építenének. A belgrádi kormány elképzelése szerint egyesült arab emírségekbeli befektetéssel, egy dubajihoz hasonló, felhőkarcolós, új városrészt hoznának létre.

A mintegy 1,85 millió négyzetméteres terület felén a tervek szerint lakóépületek, 750 ezer négyzetméteren üzleti és kereskedelmi egységek, 242 ezer négyzetméteren zöldterület és több mint 62 ezer négyzetméteren óvodák, iskolák, művelődési intézmények, valamint szociális és egészségügyi intézmények kapnának helyet. A tervezet szerint az új városrésznek több mint 17 ezer lakosa lesz, és több mint 13 ezer munkahely is létesül.

A projekt kritikusai szerint viszont a beruházás szerbiai hányadára szánt körülbelül 300 millió eurót hasznosabban is el lehetne költeni, valamint felróják, hogy az új városrész teljesen elüt majd a szerb főváros karakterétől, stílusától és hangulatától. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS