2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az orosz védelmi minisztérium szerint az IÁ teljesen le akarja rombolni Palmürát

2017. február 13. 10:00, utolsó frissítés: 10:00

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet újra robbanóanyagot szállít a közép-szíriai Palmürába azzal a céllal, hogy teljesen lerombolja az ott lévő műemlékeket, mielőtt feladnák a területet – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A tájékoztatás szerint a szíriai kormányerők Palmüra irányába tett sikeres előrenyomulása nyomán, az orosz pilóta nélküli repülőgépekről észlelték, hogy az egykori ókori város térségében gyakoribbá vált a terroristák teherautóinak forgalma. Ez a terrorszervezetnek azt a szándékát mutatja, hogy teljes mértékben meg akarják semmisíteni az ókori település műemlékeit.

A védelmi minisztérium a YouTube-ra feltett egy videót, amelyen látható milyen kárt okoztak eddig a terroristák, akik januárban megsemmisítették a település II. századi amfiteátrumának homlokzatát, valamint a mellette álló híres oszlopos négyeskapu-együttest, a Tetrapülont. Azt megelőzően egy diadalívet és más műemlékeket romboltak le.

Az Iszlám Állam harcosai 2015-ben foglalták el a területet, tavaly márciusban a szíriai kormányerőknek orosz segítséggel sikerült Palmürát ellenőrzésük alá vonni, de a szélsőségesek decemberben visszafoglalták. Ezt követően tizenkét, a város elfoglalásakor fogságba esett embert legyilkoltak a romváros római kori amfiteátrumában. A foglyok némelyikét agyonlőtték, másokat lefejeztek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS