2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Elég volt az orosz fegyverek árnyékában rendezett vásári komédiákból" - bekérették Németország ukrajnai nagykövetét

2017. február 08. 09:13, utolsó frissítés: 09:13

Bekérették kedden az ukrán külügyminisztériumba Ernst Reichelt, Németország kijevi nagykövetét, hogy adjon magyarázatot egy interjújában a Donyec-medencei válsággal kapcsolatban tett kijelentésére - hozták nyilvánosságra ukrán hírforrások.

A diplomata az RBK-Ukrajina hírportálon kedden közölt interjúban azt mondta: meg lehetne tartani a választásokat a szakadár ellenőrzés alatt lévő kelet-ukrajnai területeken anélkül, hogy kivonulnának onnan az orosz katonai csapatok.

A nagykövet szavai komoly felháborodást keltettek kijevi politikai körökben, több parlamenti képviselő is tiltakozott, és követelte a külügyminisztériumtól a diplomata kérdőre vonását.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a Twitteren reagálva kijelentette: "Elég volt az orosz fegyverek árnyékában rendezett vásári komédiákból". Emlékeztetett arra, hogy Ukrajnában már kétszer rendeztek orosz katonai jelenlét mellett törvényellenes és szabálytalan választásokat: előbb a Krím félszigeten, majd a Donyec-medence két önkényesen kikiáltott szakadár "népköztársaságában".

Ukrán hírforrások arról is beszámoltak, hogy a német nagykövetségen a német-ukrán diplomáciai kapcsolatok 25. évfordulója alkalmából keddre összehívott nagyköveti sajtótájékoztatót a nap folyamán lemondták. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS