2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az amerikai ENSZ-nagykövet Oroszországot vádolta az ukrajnai harcok kiújulásáért

2017. február 03. 09:48, utolsó frissítés: 09:48

Oroszországot vádolta a kelet-ukrajnai harcok kiújulásáért az amerikai ENSZ-nagykövet. Nikki Haley figyelmeztetett: az Egyesült Államok nem enyhíti az Oroszországgal szemben az ukrajnai konfliktus miatt hozott szankciókat, amíg a Krímet vissza nem szolgáltatják Kijev fennhatósága alá.

"Sajnálom, hogy első felszólalásom alkalmából el kell ítélnem Oroszország agresszív cselekedeteit" – mondta Haley az ENSZ New York-i székhelyén az világszervezet Biztonsági Tanácsában csütörtökön. "Tényleg jobb kapcsolatokat akarunk Oroszországgal. A kelet-ukrajnai súlyos helyzet azonban megköveteli Oroszország tetteinek világos és komoly elítélését" – tette hozzá.

Az ENSZ-nagykövet kijelentette, hogy az Ukrajna miatti feszültségeknek nem lesz egyhamar végük, ahogy a Krím bekebelezése miatt Oroszország ellen hozott szankcióknak sem. Hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok továbbra is sürgeti a félsziget orosz megszállásának végét. "A Krím Ukrajna része. A Krímmel kapcsolatos szankcióink addig maradnak érvényben, amíg Oroszország vissza nem adja a félsziget irányítását Ukrajnának" – mondta.

Haley felszólalása előtt a Fehér Ház magyarázkodni volt kénytelen, mivel a pénzügyminisztérium hozzájárult, hogy egyes amerikai cégek korlátozott tranzakciókat bonyolíthassanak le az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal, az FSZB-vel. Ezt széles körben úgy értelmezték, hogy megkezdődött a szankciók enyhítésének folyamata. A pénzügyminisztérium közleménye szerint a korlátozott tranzakciók az FSZB-vel ahhoz kellenek, hogy amerikai cégek engedélyt kapjanak informatikai termékeket eladására Oroszországba.

A pénzügyi tárca egy magas rangú tisztviselője közölte: a Trump hivatalba lépése előtt már készülő módosító intézkedés technikai jellegű, ugyanis amerikai vállalatok nem tudtak bizonyos termékeket Oroszországban eladni az FSZB engedélye nélkül.

Az FSZB hírszerzői és más tevékenysége mellett a titkosítással bíró szoftverek és hardverek behozatalát felügyeli Oroszországban. A biztonsági szolgálat engedélye kell olyan fogyasztói termékek exportálására is, mint a mobiltelefonok vagy akár nyomtatók, ha titkosítással vannak ellátva. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS