2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

John McCain szenátor Ukrajna segítésére szólította fel Trumpot

2017. február 02. 21:57, utolsó frissítés: 21:57

John McCain amerikai szenátor levélben szólította fel Donald Trump elnököt Ukrajna támogatására a szerinte várhatóan egyre gyakoribbá váló orosz támadások ellenében.

A szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának vezetője a közelmúltbeli orosz támadásokra és a szerinte "a jövőben bekövetkező Ukrajna elleni orosz agresszióra" hivatkozott, és arra sürgette az elnököt, hogy - a 2017-es pénzügyi évre biztosított felhatalmazással élve - gondoskodjon védelmi segítségről Ukrajnának, hogy "megvédhesse területét" Oroszország és a szeparatisták további határsértéseitől.

McCain később röviden a CNN hírtelevíziónak is nyilatkozott ugyanerről.

Januárban az arizonai szenátor Ukrajnában járt, Lindsey Graham dél-karolinai szenátorral együtt, s akkor ismét Oroszország elleni szigorú szankciókra szólított fel.

Csütörtökön az amerikai pénzügyminisztérium bejelentette: lehetővé teszi, hogy amerikai cégek egyes tranzakciókat lebonyolíthassanak az orosz szövetségi biztonsági szolgálattal (FSzB), annak ellenére, hogy Barack Obama volt elnök szankciókat is foganatosított Moszkva ellen az amerikai elnökválasztási kampányba beavatkozó feltételezett hackertámadásai miatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Budapesten megismételte azt az orosz álláspontot, amely szerint az ukrán vezetés a felelős a kelet-ukrajnai konfliktus elmúlt napokban bekövetkezett kiéleződéséért. Putyin azzal vádolta a kijevi vezetést, hogy nem hajlandó betartani a konfliktus rendezéséről kötött minszki megállapodást, és úgy akar a nyugati országoktól újabb pénzügyi támogatást szerezni, hogy agresszió áldozataként tünteti fel magát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS