2021. július 25. vasárnapKristóf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több mint egymillióan követelik, hogy Trump ne látogason Nagy-Britanniába, de sikertelenül

2017. január 30. 13:13, utolsó frissítés: 13:13

Több mint egymillióan követelik a brit kormánytól, hogy vonja vissza Donald Trump amerikai elnök meghívását, a Downing Street azonban hétfőn elvetette ezt a lehetőséget.


A petíció a hétvégén indult annak érdekében, hogy Nagy-Britannia a már bejelentett és Trump által elfogadott meghívás ellenére ne fogadja állami látogatáson, vagyis II. Erzsébet királynő vendégeként az amerikai elnököt.

A meghívást Theresa May brit miniszterelnök adta át az uralkodó nevében múlt heti washingtoni látogatásán.

A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent felhívás kezdeményezői szerint azonban "kínos lenne" II. Erzsébet királynő számára, ha Donald Trumpot állami látogatáson kellene fogadnia, mivel az amerikai elnököt "a nőkkel szemben tanúsított, alaposan dokumentált megvető magatartása és közönségessége alkalmatlanná teszi arra, hogy Őfelsége fogadhassa".

A petíció aláíróinak száma hétfőn átlépte az egymilliót, és a folyamatosan frissülő petíciós honlap tanúsága szerint percenként továbbra is több százan csatlakoznak a támogatókhoz. A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír.

A Downing Street szóvivője azonban hétfőn a BBC érdeklődésére közölte, hogy a brit kormány nem vonja vissza a meghívást, mivel ez "populista lépés" lenne, és "lerombolná" a kétoldalú kapcsolatokban elért vívmányokat. A miniszterelnöki hivatal illetékese szerint az Egyesült Államok "hatalmas, fontos szövetséges", és Londonnak "hosszú távra kell gondolkodnia".

Trump meghívása ellen számos brit politikus is szót emelt, miután az amerikai elnök átmeneti korlátozásokat és tilalmakat rendelt el egyes muzulmán többségű országok állampolgárainak amerikai beutazására.

Sadiq Khan, London muszlim polgármestere vasárnap "szégyenteljesnek és kegyetlennek" minősítette Trump rendeleteit, és követelte, hogy a brit kormány vonja vissza az amerikai elnök állami látogatására szóló meghívást. A londoni polgármester szerint addig nem szabad "vörös szőnyeggel fogadni" Trumpot, amíg az általa bejelentett tilalmak érvényben maradnak.

Ugyanezt követelte Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt vezetője is.

Az állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan a brit uralkodó vendégei, és a királynő valamelyik rezidenciáján, a londoni Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el őket. Évente legfeljebb egy vagy két - igen ritka esetben három - alkalommal hív meg külföldi államfőket az udvar, és a brit diplomáciai gyakorlatban komoly megtiszteltetésnek számít egy ilyen invitálás.

Az amerikai elnököknek - tekintettel a két ország közötti, sokat emlegetett "különleges viszonyra" - hivatali idejükben egyszer kijár ez a megtiszteltetés. II. Erzsébet királynő uralkodásának 65 évvel ezelőtti kezdete óta Lyndon Johnson kivételével mindegyik amerikai elnökkel találkozott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS