2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Al-Kaida tagok és civilek is meghaltak egy jemeni amerikai légitámadásban

2017. január 29. 15:42, utolsó frissítés: 15:58

Az al-Kaida terrorszervezet harminc feltételezett tagja, valamint tíz polgári személy, hét nő és három gyermek, meghalt vasárnap Jemenben egy amerikai légitámadásban - jelentette az AFP francia hírügynökség egy jemeni vezetőre hivatkozva. Ez volt az első jelentős amerikai légicsapás azóta, hogy hivatalba lépett Donald Trump amerikai elnök.

A közép-jemeni al-Beidaa tartományban az amerikai hadsereg drónjai és Apache helikopterei egy iskolát, egy mecsetet és egy börtönt támadtak meg, ahol az értesülések szerint az al-Kaida tagjai tartózkodtak. Az EFE spanyol hírügynökség úgy tudja, hogy a különleges erők helikopteren szállított katonái ezután támadást intéztek egy, a fővárostól, Szanaától 270 kilométerre délkeletre fekvő falu több háza ellen. A Reuters hírügynökség értesülése szerint a három megölt al-Kaida tag Abdur-Raúf ad-Dahab, a terrorszervezet egyik vezetője, illetve két fivére.

Az arab-félszigeti országban az Abed Rabbó Manszúr Hádi nemzetközileg elismert jemeni elnököt szolgáló erők 2014 szeptembere óta harcolnak az ország egy részét, köztük a fővárost ellenőrző húszi lázadók és az oldalukon álló különböző csoportok ellen, amelyek Ali Abdalláh Száleh volt elnökhöz maradtak hűek. A konfliktust súlyosbítja, hogy 2015 márciusa óta légicsapásokat mérnek a lázadókra a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció tagjai. Az ENSZ adatai szerint több mint 7 ezren haltak meg a jemeni konfliktusban, többségük civil áldozat volt, s további 3 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS