2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

May nem akart elhatárolódni Trump beutazási tilalmaitól, majd közleményben mégis megtette

2017. január 29. 10:10, utolsó frissítés: 10:10

Theresa May brit miniszterelnök nem ért egyet azzal, hogy Donald Trump amerikai elnök rendeletben megtiltotta több muzulmán ország állampolgárainak beutazását az Egyesült Államokba.

A Downing Street vasárnap hajnali közleménye szerint a brit kormány "nem ért egyet ezzel a megközelítéssel", és nem kíván hasonló intézkedéseket hozni.

A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint London egyelőre tanulmányozza Trump rendeletének jogi vonatkozásait, és szót emel az amerikai kormánynál, ha az intézkedés olyanokat is érint, akiknek brit állampolgárságuk is van.

Az ideiglenes amerikai beutazási tilalom hét muszlim országra érvényes: Szíriára, Iránra, Irakra, Szudánra, Líbiára, Szomáliára és Jemenre. Az amerikai nemzetbiztonsági hivatal szombati közlése szerint azokra is vonatkozik a tiltás, akiknek zöldkártyájuk, vagyis állandó amerikai tartózkodásra jogosító engedélyük van.

Az Egyesült Államok emellett felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását is.

A Downing Street nyilatkozatának közvetlen előzményeként Theresa Mayt az ellenzék és saját pártja részéről is komoly bírálatok érték, amiért nem volt hajlandó elhatárolódni Trump intézkedéseitől. May pénteken járt az amerikai elnöknél a Fehér Házban, majd onnan egyenesen Ankarába repült, ahol Recep Tayyip Erdogan török államfővel és Binali Yildirim miniszterelnökkel tárgyalt.

Ankarai megbeszélései utáni sajtóértekezletén többször is kérdezték, hogy mi a véleménye Trump intézkedéséről, de May csak annyit mondott, hogy "az Egyesült Államok menekültpolitikája az Egyesült Államok felelősségi körébe tartozik, ugyanúgy, ahogy az Egyesült Királyság menekültpolitikájáért az Egyesült Királyság felelős".

A Downing Street szóvivője a brit kormányfő washingtoni utazása előtti tájékoztatóján kiemelte, hogy Nagy-Britannia "erőteljes és szoros" kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal, és éppen ez teszi lehetővé, hogy ha London valamiben nem ért egyet az amerikai kormánnyal, annak világosan hangot is adjon. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS