2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Óvszerosztás ellenzése miatt távozott a máltai rend nagymestere?

2017. január 25. 12:49, utolsó frissítés: 12:49

Benyújtotta lemondását Matthew Festing, a Szuverén Máltai Lovagrend nagymestere, miután Ferenc pápa erre kérte fel - közölte a lovagrend szóvivője. Az olasz sajtó szerdai elemzése szerint a háttérben a nagymester és az egyházfő közötti ellentétek állnak.

Ferenc pápa és Matthew Festing vatikáni találkozója után jelentették be, hogy az egyházfő távozásra kérte fel a nagymestert, aki "ezt elfogadta". Hivatalosan a nagymester távozását még a lovagrend tanácsának is jóvá kell hagynia.

Sajtóértesülések szerint a pápa és a nagymester közötti ellentétek azután merültek fel, hogy Matthew Festing tavaly decemberben eltávolította a lovagrend egyik legmagasabb rangú tagját, a nagykancellár Albrecht Freiherr von Boeselager német bárót.

A nagymester döntését állítólag az motiválta, hogy Albrecht Freiherr von Boeselager a lovagrend afrikai és ázsiai humanitárius-egészségügyi missziói során nem akadályozta meg, hogy háborús övezetekben óvszert osszanak szét. A katolikus egyház tanítása tiltja a mesterséges fogamzásgátlás minden formáját. Valójában az óvszereket a renddel együttműködő nem kormányzati szervezetek önkéntesei osztogatták. Boeselager mindig azzal védekezett, hogy nem volt tudomása a kezdeményezésről, és amikor értesült róla, azonnal leállította az óvszerosztást.

A lovagrend nagymestere tagadta, hogy ezért távolította el Albrecht Freiherr von Boeselagert, de a nagykancellár félreállítása megosztotta a lovagrendet. A VaticanInsider olasz hírportál úgy tudja, hogy a nagykancellár félreállítását Raymond Leo Burke bíboros, a lovagrend prelátusa kívánta. Ferenc pápa levélben kérte Burke bíborost a renden belüli ellentétek rendezésére, ezt a levelet azonban a bíboros nem osztotta meg a rendet vezető tanáccsal.

Albrecht Freiherr von Boeselager a pápához fordult, aki öttagú bizottságot állított fel az ügy kivizsgálására. Matthew Festing azonban elutasította az együttműködést, jogtalannak minősítve az egyházfő kezdeményezte bizottságot, amely szerinte beavatkozott a szuverén rend belső ügyeibe.

Burke bíboros még tavaly novemberben felhívást intézett Ferenc pápához az egyházfőnek a családról rendezett szinódust követő dokumentumának korrigálását sürgetve, úgy nyilatkozva, hogy sohasem látta ennyire kétségekkel telinek és megosztottnak az egyházat, mint a jelenlegi pápával.

A római székhelyű Szuverén Máltai Lovagrend - teljes nevén a Jeruzsálemi, Rodoszi és Máltai Szuverén Ispotályos Szent János Lovagrend - az egyik legrégebbi, a 11. század elejétől működő keresztény intézmény Európában, több mint 13 ezer taggal. A máltai rend független és szuverén testület, saját jogrenddel, útleveleket állít ki, bélyegeket ad ki, és pénzverési joga van. A nagymesterek kinevezése eddig életük végéig szólt. A 67 éves Matthew Festing a rend 79. nagymestere volt, 2008 óta vezette a rendet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS