2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lapértesülés: üzbég a szilveszteri isztambuli merénylet elkövetője

2017. január 08. 17:28, utolsó frissítés: 17:28

A török rendőrség azonosította a szilveszter éjszaka Isztambulban végrehajtott terrorista merénylet elkövetőjének nevét és származását, ezek szerint egy üzbég férfiról van szó - írta a Hürriyet Daily News angol nyelvű török napilap vasárnap.

Az újság úgy tudja, hogy a támadót Abdulkadir Masharipovnak hívják, üzbég nemzetiségű és állítólag az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet tagja. Az értesülést eddig nem erősítették meg hivatalosan.

A Horasani fedőnevű Masharipov a merényletet megelőzően a közép-törökországi Konyából érkezett Isztambulba december 15-én. A férfinak Konyában egy szintén üzbégekből álló IÁ-sejt nyújtott logisztikai támogatást.

Masharipovot azzal vádolják, hogy január 1-én éjjel lelőtt 39 embert a Boszporusz-parti Reina klubban, 69-et pedig megsebesített. Számos szemtanú beszámolója alapján a merényletnek egynél több elkövetője volt.

Az egyik térfigyelő kamera vasárnap nyilvánosságra került felvételén az látszik, hogy Masharipovot valaki megrúgja, amikor a vérengzést követően a sebesültek közé igyekszik vegyülni. A rúgás hatására felrobban egy villanógránát a támadó kezében. A detonáció következtében Masharipov 10-15 másodpercig mozdulatlanul fekszik a földön, majd magához tér és kimenekül a szórakozóhelyről.

A terrorista továbbra is szökésben van. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS