2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rabokkal építtetné Trump falát egy massachusettsi seriff

2017. január 06. 09:39, utolsó frissítés: 09:39

Egy massachusettsi megye seriffje felajánlotta, hogy a megyei börtönből rabokat vezényel ki a megválasztott elnök, Donald Trump által a mexikói határra ígért fal felépítéséhez.

Thomas Hodgson, az északkeleti Massachusetts állam Bristol nevű megyéjének seriffje nemcsak felajánlotta, hogy az általa felügyelt megyei börtön rabjait kivezényli a mexikói határra ígért fal építéséhez, hanem leszögezte, hogy egyetlen más eszköz sem lenne megfelelőbb a rabok neveléséhez, mint a falépítés.

A seriff, akit szerdán iktattak be hivatalába - amelyet immár negyedik alkalommal tölt be - az ünnepségen elmondott beszédében azt fejtegette, hogy a tanulás és a kőműves mesterség elsajátítása mellett fontos jelképes jelentősége is van annak, hogy éppen rabok építik azt a falat, amelynek célja a bűnözés megelőzése, illetve megállítása. Hodgson seriff szerint emellett a kőműves szakma elsajátítása könnyebbé teszi az elítélteknek a szabadulásuk utáni elhelyezkedést is visszailleszkedést a társadalomba.

Thomas Hodgson szerint teljes egészében rabok építhetnék fel a Donald Trump által a kampányban megígért falat a mexikói határon.

Az amerikai sajtó munkatársai megkeresték a leendő elnök csapatát, hogy kommentálja a massachusettsi seriff javaslatát, ám egyelőre senki nem nyilatkozott.

Az első sajtókommentárok ugyanakkor megjegyzik: az Egyesült Államokban régi hagyomány a köztörvényes bűncselekményekért elítéltek munkára fogása. Az érvelés mindig az volt, hogy a rabok így szakmát sajátíthatnak el és könnyebben illeszkedhetnek vissza a társadalomba.

A javaslatot ellenzők viszont azt hozzák fel, hogy a rabokat nem fizetik meg kellőképpen. Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (UCLA) nevű, baloldali civil szervezet egyik tanácsadója, Laura Rotolo egy telefoninterjúban máris jelezte: a megyei seriff javaslata sérti az elítéltek jogait. Rotolo szerint "a javaslat perverz, embertelen és nagy valószínűséggel alkotmányellenes". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS