2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meghosszabbították Törökországban a rendkívüli állapotot a szilveszteri merénylet után

2017. január 05. 08:34, utolsó frissítés: 08:40

A szilveszteri isztambuli merénylet nyomán újabb három hónappal meghosszabbították szerdán a július 15-i puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapotot Törökországban. Recep Tayyip Erdogan államfő szerint a szilveszteri merénylet célja az volt: egymás ellen fordítsák a törököket és mélyítsék az országban meglévő törésvonalakat.

"A támadás célja az volt, hogy polarizálják a társadalmat, ez teljesen világos" - jelentette ki Erdogan szerdán az ankarai elnöki palotában helyi közigazgatási tisztségviselők előtt mondott beszédében, amelyet a török televízió élőben közvetített. "Ki akartak minket zökkenteni az egyensúlyunkból, egymás ellen akartak minket fordítani" - fogalmazott Erdogan.

Erdogan első alkalommal tartott beszédet a nyilvánosság előtt az Iszlám Állam által Isztambulban elkövetett újévi terrortámadás óta. A merényletben 39 ember meghalt, és több tucatnyian megsebesültek. Az elkövetőt még mindig keresi a rendőrség.

A nyugat-törökországi Izmir városában őrizetbe vettek öt embert, aki gyaníthatóan kapcsolatban áll az Iszlám Állammal, és köze lehet a szilveszter éjszakai isztambuli merénylethez - jelentette az Anadolu török hírügynökség. A Dogan hírügynökség úgy értesült, hogy az izmiri rendőrségi akció célpontja három olyan család volt, amely húsz napja érkezett oda a közép-törökországi Konya városából. Konyában tartózkodott a feltételezett merénylő is, mielőtt Isztambulba utazott. A Dogan szerint 27 embert - köztük nőket és gyerekeket - állítottak elő.

Mete Yarar török biztonságpolitikai szakértő a TVNET török hírtelevízió Szemtől szembe című műsorában felvetette, hogy az isztambuli merénylet elkövetője előre tudhatta, hogy gyenge rendőri biztosításra számíthat a vérengzés helyszínén, a Reina klubnál. Felhívta a figyelmet: a terrorista előre tudhatta, hogy a bejáratnál csak egy rendőr áll majd - akit egy civillel együtt azonnal agyonlőtt -, hogy a szórakozóhely megannyi biztonsági őre fegyvertelen, és azt is, hogy a 7 percig tartó lövöldözés után a rendőrség még nem fog odaérni, így a kijáratnál nem kell rendőrökre számítania.

A Yeni Safak című török kormánypárti napilap - amely nem fedte fel értesülései forrását - arról számolt be, hogy a tettes a Reina klubhoz érkezve, majd onnan távozva összesen 8 taxival utazott. A hatóságok a rendszámok alapján mindegyik járművet megtalálták, és sofőrjeiket kihallgatták. A támadó abban a taxiban hagyta a mobiltelefonját, amellyel a helyszín közelébe hajtatott. Ennek a készüléknek köszönhetően sikerült őt azonosítani, és erről a telefonról került elő az a 45 másodperces videofelvétel is, amelyet az elkövető önmagáról készített a Taksim téren. A tömeggyilkos a mészárlás után Zincirlikuyu városrészig követhető a kamerákon, ahol végül nyoma veszett.

A Yeni Safak értesülése szerint a merénylő a terrorszervezet Horasani fedőnevű tagja, és sebesültnek tettetve magát menekült el a tett helyszínéről. A lap úgy tudja, hogy a merénylet éjszakáján egy helyett négy rendőrnek kellett volna a szórakozóhely bejáratánál tartózkodnia.

Kemal Kilicdaroglu, a kemalista ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke a keddi frakcióülésen kijelentette, hogy eközben a legközelebbi őrs épülete a Reinától 200 méterre fekszik, a környék pedig szilveszter éjszakáján "szinte hemzsegett" a rendőröktől.

A török parlament kedden megszavazta, hogy újabb három hónappal meghosszabbítsák a rendkívüli állapotot, ez a hosszabbítás január 19-től válik hatályossá.

Az októberben egyszer már meghosszabbított rendkívüli állapot felhatalmazza a török kormányt arra, hogy a törvényhozás megkerülésével léptessen életbe törvényeket, és korlátozza vagy akár fel is függessze a polgári és szabadságjogokat, amennyiben azt szükségesnek tartja. Lehetővé teszi továbbá, hogy a kormány civil szerveződéseket és médiumokat zárasson be, a hatóságok pedig meghosszabbíthassák személyek vádemelés nélküli fogva tartását.

A török hatóságok július óta hivatalosan több mint 40 ezer embert tartóztattak le a hadsereg kudarcot vallott puccskísérletével kapcsolatban, amelynek megszervezésével az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok mozgalmának embereit gyanúsítják. Gülen ezzel szemben váltig tagadja, hogy bármi köze lett volna a puccshoz.

A letartóztatások mellett több mint százezer embert menesztettek vagy függesztettek fel állásából egyebek közt a rendőrség, a katonaság soraiból, az igazságszolgáltatás és a média, valamint az oktatás területéről, azzal gyanúsítva őket, hogy kapcsolatban álltak Gülennel és mozgalmával.

Erdogan egyébként szerdai beszédében arra is kitért, hogy hamarosan befejeződik az az offenzíva, amelyet szíriai felkelők török támogatással folytatnak az észak-szíriai al-Báb város visszafoglalásáért. A város a dzsihadisták egyik bástyája Észak-Szíriában.

A török elnök közölte: eltökélt szándéka, hogy a török erők Szíria más területeit - például az al-Bábtól 50 kilométerre keletre fekvő Manbídzs várost - is megtisztítsák a szélsőségesektől. Manbídzs a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia kezében van. Törökország az IÁ-hoz hasonló terrorszervezetként tekint az YPG-re is, amely egyébként harcol a dzsihadista terrorszervezet ellen. Megfigyelők szerint a földrajzilag stratégiai fontosságú Bábot azért akarja Ankara bevenni, hogy a települést ne az YPG szerezze meg, mert így a kurdok összekapcsolhatnák a török határ mentén húzódó észak-szíriai területeiket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS