2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem tesz vallomást a korrupcióval vádolt dél-koreai elnöknő

2017. január 03. 14:18, utolsó frissítés: 14:18

Megtagadta a tanúvallomást Pak Gun Hje hivatalában felfüggesztett dél-koreai államfő kedden abban az ügyben, amelyben határoznak sorsáról, miután alkotmányos vádeljárás indult ellene egy korrupciós botrányban. Emiatt az alkotmánybíróság kénytelen elhalasztani a meghallgatásokat.
Pak nem volt hajlandó megjelenni a bírói testület előtt, amely így arra kérte, hogy csütörtökön tegyen tanúvallomást. Az elnök távolmaradását bírálták azok a parlamenti képviselők, akik az alkotmányos vádeljárásban ügyészekként járnak el.

A bíróság közölte: nem kötelezheti Pak elnöknőt arra, hogy megjelenjen a meghallgatáson, és ha a második idézésre sem jelenik meg, akkor a törvények szerint az eljárás nélküle is folytatódhat.

Az államfőt érintő korrupciós botrány október végén robbant ki, és ahhoz vezetett, hogy a parlament ideiglenesen felfüggesztette őt tisztségéből. Az ügy kulcsfigurája Csoj Szun Szi, aki Pak Gun Hje barátnője és bizalmasa. Csojt azzal a váddal állították bíróság elé, hogy beleszólt kormányzati és vezetői kinevezési kérdésekbe, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt, emellett jelentős összegeket sajtolt ki nagyvállalatokból, s a pénzek két olyan alapítványhoz kerültek, amelyeket Csoj felügyelt, és amelyek az államfő politikai kezdeményezéseit szolgálták. A vád szerint 16 céget vett rá, hogy összesen 77,4 milliárd vont adományozzanak.

Az ügyészek tettestársként jelölték meg az elnököt is, de ellene egyelőre nem lehet eljárást indítani. A parlament megszavazta a leváltására irányuló eljárás megindítását, de ezt az alkotmánybíróságnak még jóvá kell hagynia. Addig is az államfői teendőket december közepén ügyvezető jelleggel Hvang Kjo An kormányfő vette át.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS