2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trump az Obamacare eltörlését ígérte, ha megválasztják

2016. október 28. 09:41, utolsó frissítés: 09:41

A novemberi amerikai elnökválasztásra készülő Donald Trump republikánus elnökjelölt az egészségbiztosítási törvény visszavonását ígéri.

Az egészségbiztosítási költségek ugrásszerű növekedése a választási kampány egyik fő témája lett, s a republikánus jelölt - észlelve a közhangulatot - csütörtöki ohiói nagygyűlésén az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény teljes visszavonására tett ígéretet.

Bár Donald Trump eddig is szinte rutinszerűen ostorozta a jelenlegi egészségbiztosítási törvényt, csütörtökön először fordult elő, hogy ez a téma uralta kampánygyűlését. Elemzők szerint ennek az is oka, hogy a Fehér Ház a napokban figyelmeztetett arra: jövőre az egészségbiztosítási csomagok ára jelentősen megemelkedhet sok amerikai számára.

"Az Obamacare tönkreteszi az egészségügyi rendszerünket" - fogalmazott most Trump. Ugyanakkor nem vázolta fel a saját konkrét terveit, nem hirdetett átfogó koncepciót az egészségbiztosítási rendszer átalakítására.

Az ohiói Springfieldben tartott kampányrendezvényen Trump megismételte, hogy a "muszlim terroristákat" távol tartja majd Amerikától, s a szerinte "katasztrofális" állapotban lévő amerikai gazdasági helyzet megoldására ismét új munkahelyek teremtését, a kiszervezett, vagyis külföldre telepített munkahelyek "visszahozatalát" és az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény (NAFTA) újratárgyalását ígérte. Emellett adócsökkentést és elsősorban a középosztályt segítő adótörvényeket helyezett kilátásába.

Megismételte azt is, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen keményen fellépne, és hosszasan idézte a terroristák keresztényüldözésének példáit, összekötve azzal, hogy szerinte Clinton éppen ebből a konfliktusos térségből akarja engedélyezni menekültek Egyesült Államokba költözését. Donald Trump azt ígérte: elnökké választása esetén megszünteti a szíriai menekültek befogadásának Obama elnök által meghirdetett programját. A teljesen nyitott határok ellenzőjének mondta magát, és megismételte azt is, hogy falat emeltetne az amerikai-mexikói határon. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS