2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tudták a németek, hogy “forró parti” lesz Koszovóban?

2004. november 19. 12:29, utolsó frissítés: 12:29

A ZDF német közszolgálati televíziós csatorna szerint a német hírszerzés hetekkel korábban tudott arról, hogy szélsőséges koszovói albánok tavasszal meg akarják támadni a kisebbségben lévő szerbeket. A hírszerzés nem volt hajlandó állást foglalni a ZDF információival kapcsolatban.

A beszámoló szerint a német titkosszolgálat lehallgatta, amint egy Szamedin Hesairi nevű szélsőséges albán beszélgetőpartnerét arra utasítja, hogy két-három héten belül Urosevac térségében gondoskodjon „bombahangulatról".

Néhány nappal később az illető, akit állítólag az al-Kaida terrorista szervezethez is fűztek szálak, de a német hírszerzés fizetett informátora is volt egyben, arról számolt be, hogy Prizrenben „már minden készen áll egy forró partira". Beszélgetőpartnere panaszkodott, hogy nincs elegendő autóbusz a militáns albánok szállítására.

A márciusi kilengésekben 19 ember lelte halálát, körülbelül ezer pedig megsebesült. A koszovói háború óta ezek voltak a legsúlyosabb összecsapások a papíron Szerbiához tartozó, ENSZ-irányítás alatt álló, zömmel albánok lakta területen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS