2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rekordszámú résztvevővel és biztonságival zajlott a jeruzsálemi Pride

2016. július 22. 08:30, utolsó frissítés: 08:30

Minden korábbinál többen, mintegy 25 ezren vettek részt Jeruzsálemben a csütörtökön megrendezett idei meleg büszkeség menetén, amely egy tavalyi halálos kimenetelű támadás után megerősített biztonsági intézkedések mellett zajlott - jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió.


Múlt évben egy homofób ultraortodox férfi késével a tüntetőkre támadt, megölt egy tizenöt éves lányt és többeket megsebesített. Az idei menet előtt a rendőrség lefogta és kihallgatásra vitte a felvonulás számos ellenzőjét, mert attól tartottak, hogy a tavalyihoz hasonlóan megzavarhatják a menetet. Két, kihallgatásra bevitt gyanúsítottnál kést találtak.
A tavalyi incidens nyomán idén rengetegen csatlakoztak olyanok is a homoszexuálisok hátrányos megkülönböztetése elleni felvonuláshoz, akik egyébként nem vettek volna részt egy ilyen eseményen. Míg tavaly mindössze ötezren meneteltek ezen a jeruzsálemi tüntetésen, idén ötször annyian vonultak az utcákra.

Együtt menetelt a melegekkel Gilad Erdán belbiztonsági miniszter és az izraeli parlament (kneszet) számos képviselője különböző jobboldali, centrista és baloldali pártokból. Csütörtökön Benjámin Netanjahu miniszterelnök is bejelentette, hogy támogatja a felvonulást, s az interneten közzétett videóüzenetében hangsúlyozta, hogy a jeruzsálemi esemény nem csak a melegeké és transzszexuálisoké. "A melegek közösségéhez tartozó testvéreink elválaszthatatlanul hozzánk tartoznak. Mindannyiunk joga és kötelessége elfogadni egymást nemre, fajra és nemi irányultságra való tekintet nélkül. Mindannyian egyenlőek és egységesek vagyunk" - jelentette ki az izraeli kormányfő.
Az izraeli médiában számos közszereplő bírálta Nir Barkat jeruzsálemi polgármestert, aki a város vallásos lakóinak érzékenységére és külföldi utazására hivatkozva távol maradt az eseménytől.

Az idei büszkeség meneten szokatlanul sok vallásos, fején kapedlit viselő felvonuló is volt, akik a vallási liberalizmus jegyében tömegesen vonultak együtt nem vallásos résztvevőkkel, hogy kifejezzék szolidaritásukat.

Jeruzsálemben minden évben tartanak melegfelvonulást, amely szerényebb a liberálisabbnak tartott Tel-Avivban rendezettnél. Utóbbi idén több mint 100 ezer embert vonzott.

Jeruzsálem lakosságának többségét konzervatív vallási közösségek teszik ki, amelyek tagjainak nagy része elítéli a homoszexualitást. Erőszakos cselekményeket mindazonáltal ritkán követnek el a városban melegek ellen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS