2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A nem az nem - a nemi erőszakot jobban meghatározó törvényt készülnek elfogadni Németországban

2016. július 07. 11:18, utolsó frissítés: 11:18

Olyan törvényt készül elfogadni a német parlament alsóháza (Bundestag), amely kiszélesíti a nemi erőszak fogalmát, és megerősítené, hogy "a nem az nemet jelent" (NeinHeisstNein néven is emlegetik).

A jelenlegi jogállás szerint a nemi erőszak bűncselekménye csak olyan esetben állapítható meg, ha az áldozat ellenállást tanúsított; az, hogy nemet mondott, nem elegendő az elkövető bűnösségének megállapításához. Arra sincs pontos meghatározás, hogy mit jelent a beleegyezés.

Ezek miatt sok elkövető megússza. Egy 2014-es felmérés 107 esetet vizsgált meg, amelyek mindegyikében az áldozat szóban egyértelműen kifejezte, hogy nem egyezik bele a szexuális aktusba, ám vagy nem emeltek vádat, vagy pedig nem találta bűnösnek az elkövetőket a bíróság. A felmérés szerint ugyanakkor a törvény túlságosan arra összpontosított, hogy az áldozat ellenállt-e vagy sem, és nem vette figyelembe azokat a valós életben előforduló helyzeteket, amelyekben a nemi erőszak leginkább megtörténik.

A tervezett törvénymódosítás szerint mind fizikai, mind verbális ellenállást is figyelembe vesznek, így elméletileg a "nem" kimondása már elegendő bizonyíték ahhoz, hogy az áldozat nem adta beleegyezését, így nemi erőszaknak minősüljön.

A törvénymódosítás támogatói szerint Németország régóta elmaradottnak számít a nemi erőszakot illető törvényekkel kapcsolatban, például a házasságon belüli nemi erőszak csak 1997 óta számít bűncselekménynek. Ugyanakkor csak jó kezdetnek tartják, de rámutatnak, hogy ez nem elegendő, mivel nem nyújt védelmet azon áldozatok számára, akik nem nem képesek semmilyen módon kifejezni ellenkezésüket, például drogok hatása alatt. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS