2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Európai bűnbandák hálózata több száz gyereket kényszerít lopásra

2016. június 22. 18:54, utolsó frissítés: 18:54

Mintegy háromszáz gyereket kényszerítenek arra Európa-szerte jól szervezett bűnbandák, hogy naponta mintegy ezer eurót lopjanak össze - közölték szerdán a holland hatóságok. A rendőröknek négy hálózatnak is sikerült a nyomukra bukkanniuk, amelyek Hollandiában, Spanyolországban, Ausztriában, Horvátországban és Boszniában tevékenykedtek - fejtették ki a hatóságok.


A BBC részletesebben egy esetet ismertetett. Eszerint a múlt héten hat Hollandiából eltűnt gyerekekre bukkantak egy razzia során Spanyolországban, akiket borzasztó körülmények között tartottak fogva. Egy negyvenes éveikben járó, kelet-európai párt őrizetbe vettek a hatóságok. A barcelonai lakásban egy csecsemőt és öt, tizenöt év alatti gyermeket találtak.

A nyomozók feltételezései szerint a fiatal lányok szexuális visszaéléseket szenvedtek el, és egyikük valószínűleg teherbe esett.

A nyugat-európai ország ügyészsége szerint ez a gyakorlat a rabszolgaság modern formáját testesíti meg.

A holland rendőrség közleménye szerint a bűnbanda-hálózatok felderítése egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor nyomozók az amszterdami főpályaudvaron arra lettek figyelmesek, hogy felnőttek egy csoport gyereket többször is arra utasítottak, hogy kizsebeljenek embereket. A gyerekeket iskolákból rabolták el, hogy bolti lopásokat és zsebtolvajlást kövessenek el.

A rendőrség szerint az embercsempészettel, hamis személyazonosság használatával és gyermekeknek a hatóságok előli elrejtésével vádolt párt, amely feltehetően egy kiterjedt hálózat tagja, kiadják Hollandiának. A helyi média értesülései szerint a gyerekek közül néhányan a holland gyermekvédelem felügyelete alatt álltak, és az északkelet-hollandiai Ter Apel egyik menekülteket befogadó központjából tűntek el. A rendőrök úgy vélik, a gyerekek Boszniából és az egykori Jugoszlávia más tagköztársaságaiból származnak rendkívül szegény családokból.

Warner ten Kate holland ügyész úgy vélte, ez csak a jéghegy csúcsa, és Hollandiában több gyerek is áldozatul eshetett hasonló bűncselekményeknek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS