2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Darfúr: senki ne szóljon bele!

2004. október 18. 10:48, utolsó frissítés: 13:55

A rendezésben érintett afrikai országok elutasítottak bármiféle külföldi beavatkozást Darfúrban. Szudán, valamint a vele határos Egyiptom, Líbia és Csád, illetve az Afrikai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Nigéria vezetői a líbiai Tripoliban ma hajnalban kijelentették: a darfúri válság "tisztán afrikai ügy".

Egyúttal felszólították a Dárfúrban harcoló lázadószervezeteket, hogy haladéktalanul írják alá a dárfúri humanitárius tennivalókról a szudáni kormánnyal kötött megállapodást. A lázadók egy biztonsági megállapodás előzetes megkötésétől teszik függővé a humanitárius egyezmény ellenjegyzését.

Dárfúr térségében másfél éve polgárháború zajlik, ami humanitárius katasztrófához vezetett. Az ENSZ szerint a halálos áldozatok száma 30 és 50 ezer között van. 1,4 millió ember lakhelye elhagyására kényszerült, közülük mintegy 200 ezren a szomszédos – és szintén koldusszegény – Csádba menekültek.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szeptember 18-án olajipari szankciókkal fenyegette meg a szudáni kormányt, ha nem tesz eleget a dárfúri közbiztonság helyreállítására tett ígéreteinek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS