2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Meghalt Jugoszlávia hercege

2016. május 13. 10:57, utolsó frissítés: 10:57

Meghalt Karagyorgyevics Sándor szerb herceg - számolt be a hírről a szerb sajtó pénteken. A Vecernje Novosti belgrádi napilap azt írta, hogy Pál herceg és Olga hercegné fia csütörtökön hunyt el Párizsban életének 92. évében. Sándor herceg 1924. augusztus 13-án született Nagy-Britanniában, a Jugoszlávia hercege címet 1930-tól viselte. A herceg az orosz Romanov-családdal, valamint a görög és a dán királyi családdal is rokonságban állt. Sándor herceg Etonban tanult, a II. világháborúban pedig pilótaként vett részt a Brit Királyi Légierő soraiban. Később Párizsban telepedett le. Kétszer nősült, Mária Pia savoyai hercegnőtől négy gyermeke, Barbara liechtensteini hercegnőtől pedig egy gyermeke született.


2000-ig nem ápolt szoros kapcsolatot Szerbiával, azt követően viszont többször is járt az országban. A szerb pravoszláv egyház nyugat-európai egyházmegyéje igazgató bizottságának alelnöke, a Sárkány lovagrend megújítója, valamint a pravoszláv monarchizmus kutatásával foglalkozó központ pártfogója volt.

Az utolsó szerb király II. Péter volt, aki 1934 és 1945 között uralkodott, a II. világháborút követően ugyanis eltörölték a királyságot, Jugoszláviában egypártrendszerű köztársaság jött létre. Sándor herceget az oplenaci Szent György-templom sírboltjában helyezik örök nyugalomra. A templomot a Karagyorgyevics-család építtette. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS