2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A bölény is az Egyesült Államok címerállata lesz

2016. május 10. 09:14, utolsó frissítés: 09:54

Az Egyesült Államok nemzeti jelképe lett az amerikai bölény is - Barack Obama elnök hétfőn írt alá egy erről szóló törvényt.


A szövetségi képviselőház és szenátus a múlt hónapban fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely a fehérfejű rétisas mellett a bölényt is címerállatnak ismeri el. Ezzel a nemrégiben még kihalásra ítélt emlős - amely Észak-Amerika legnagyobb testű szárazföldi emlőse - a nemzeti értékek sorába emelkedett.

A súlyos testű, bozontos bundájú amerikai bölényekből a XIX. század végén még több tízmilliónyi vándorolt az Egyesült Államok és Kanada prérijein, a XX. század közepére azonban csaknem teljesen kiirtották őket a vadászok. Részben az útépítések miatt, részben pedig ízletes húsukért lőtték őket. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint 2012-ben összesen már csak alig 162 ezer bölény élt különböző magánfarmokon, további húszezret tartottak nyilván néhány nemzeti parkban.

Környezetvédők, farmerek és törzsi csoportok összefogásával ezért szövetségi programot dolgoztak ki a bölények megmentésére és szaporítására, ami politikai sikerrel is járt. Az észak-amerikai bölények létszáma azóta jelentősen megnövekedett.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS