2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Putyint zavarják az EBESZ-missziók

2004. augusztus 31. 14:06, utolsó frissítés: 14:06

Kötetlen orosz-német-francia csúcstalálkozó folyik Szocsiban, az orosz elnök Fekete-tenger parti rezidenciáján, terrorfenyegetések árnyékában. Chirac francia államfő csak kedd reggel érkezett a két francia újságíró iraki túszdrámája miatt, akiknek elrablói a muszlim fejkendő iskolai viselését tiltó törvény eltörlését követelik.

A terrorizmus problémáját a két orosz Tupoljev-gép felrobbantása miatt sem lehet figyelmen kívül hagyni a hármas csúcson, emellett viszont az európai közvélemény elvárja Schrödertől és Chiractól, hogy ösztökéljék Putyint a csecsen konfliktus tárgyalásos rendezésére.

A Kreml támogatásával, több mint 74%-os voksaránnyal csecsen elnökké választott Alu Alhanov rendőrtábornok kizárta a tárgyalást Aszlan Maszhadov szakadár vezetővel. Független megfigyelők kétségbe vonták a választás eredményeit. Moszkva kezdeményezte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) reformját, amely szerinte eltúlozza a demokratikus jogokat terjesztő misszióját a posztszovjet térségben. A hármas tárgyalt az iraki és afganisztáni válsággócokról, valamint az energiapiacokról. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS