2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eltávolították a gigantikus Mao-szobrot, mert nem volt rá engedély

2016. január 08. 16:12, utolsó frissítés: 16:12

Nem volt engedély a felállítására, ezért a helyi sajtó beszámolója szerint eltávolították Mao Ce-tung 37 méter magas aranyozott szobrát, amelyet pár napja a Kína szívében fekvő Henan tartományban emeltek.

A Tunghszü megyében, Csusikang falu határában felállított szobor korábbi kínai hírek szerint hárommillió jüanba került, a költségeket egy helyi üzletember és helyi lakosok állták.
A People's Daily című kínai napilapot a falu egyik illetékese arról tájékoztatta, hogy a szobor felépítésére nem volt engedély, ezért kellett lebontani. Tunghszü földhivatala szintén megerősítette az emlékmű eltávolítását, de annak okáról nem tudtak felvilágosítást adni - írta a BBC pénteken.

A kommunista vezetőt ülő helyzetben ábrázoló gigantikus szobor képe a napokban bejárta a világot.

Henan tartományban is hatalmas éhínség pusztított az ötvenes években Mao politikájának következtében, amely milliók halálát okozta.

A szobor felállítása miatt Kínában az interneten kritikák is megjelentek, de sokan védelmükbe vették az emlékművet. Annak ellenére, hogy annyi ember haláláért volt felelős, Maót sokan tisztelik az ázsiai országban. Hszi Csin-ping államfő a történelem "nagy alakjaként" méltatta, bár elismerte, hogy követett el "hibákat". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS