2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy belső rendőri jelentés szerint kaotikus és szégyenletes volt a helyzet Kölnben szilveszter éjjelén

2016. január 07. 17:11, utolsó frissítés: 17:21

Egy belső rendőri jelentés szerint a rendőrök egyáltalán nem voltak urai a helyzetnek szilveszter éjszakáján Kölnben. A január 4-én kelt jelentés szerint „leírhatatlan volt a helyzet” és a kölni pályaudvar környékén és az épületben levő csoportokat nem rettentette el a rendőrség jelenléte sem.

A dokumentum szerint több tucat nő és lány jelentette, hogy kirabolták, megütötték és szexuálisan zaklatták őket. A panasztevők több esetben is azt mondták, hogy az elkövetők migránsok lehettek.

A jelentés ugyanakkor kitér arra, hogy az elkövetőknek az azonosítása nem volt lehetséges, mert a rendfenntartó erők nem tudták megfelelően kezelni a helyzetet, mert túl sok incidens történt egyszerre. A rendőrök frusztráltak és dühösek voltak, amiért nem tudtak segíteni az áldozatoknak – áll a dokumentumban.

A rendőri belső jelentés értelmében több konkrét eset is volt, amiért a rendőrök nem tudták végezni a munkájukat. Többek között ezek miatt volt nehézkes a rend visszaállítása a téren:

 A rendőröket körbekerítette több „férfibanda” is, így megakadályozták őket, hogy a bajbajutottak segítségére siessenek.
 „Szíriai vagyok, kedvesen kell bánjanak velem, engem Merkel asszony hívott – mondta az egyik férfi a rendőröknek.
 Ugyanakkor a részeg férfiak megfenyegették azokat, akik azonosítani akarták az agresszorokat és nem hagyták, hogy levegyék a maszkjaikat.
 Voltak, akik a rendőrök előtt tépték össze a menekültstátust igazoló irataikat, mondván, hogy másnap újat tudnak csináltatni. A jelentésből viszont nem derült ki, hogy ezek az iratok eredetiek voltak-e.
 A rendfenntartókat teljesen ignorálták, s mivel túl kevés rendőr teljesített ott szolgálatot, nem tudták őrizetbe venni a rendbontókat.
 A vonatokra való felszálláskor a „dzsungel törvényei” uralkodtak.

A kaotikus helyzet teljesen kicsúszott a rendőrség ellenőrzése alól, és a rendőrök attól féltek, hogy az incidensek súlyos sebesültekkel vagy akár halálesetekkel is járhatnak, ezért elrendelték a térnek a kiürítését. A jelentés kitér arra, hogy ekkor a rendőröket üvegekkel és petárdákkal dobálták meg.

A dokumentum szerzője szerint a rendfenntartó erők kis létszáma és a megfelelő felszerelés hiánya volt az egyik legnagyobb probléma, amiért a rendőrök nem tudták megfelelően kezelni a helyzetet. (euractiv.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS