2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elítélte az állítólagos hidrogénbombát, ami lehet, hogy atombomba

2016. január 07. 09:50, utolsó frissítés: 10:01

Elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) Észak-Korea állítólagos hidrogénbomba-robbantását, és új szankciókat helyezett kilátásba a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal szemben - áll a testület szerdai ülése után kiadott közleményében.

Az észak-koreai állami televízióban közölt bejelentés szerint hidrogénbombát teszteltek, amit az ENSZ BT a nukleáris fegyverekre vonatkozó határozatának "nyilvánvaló megsértésének" nevezett. Hozzátette, ennek fényében továbbra is fenyegetve van a nemzetközi béke és biztonság.

A testület emlékeztetett korábbi közlésére, miszerint egy újabb észak-koreai robbantás esetén "további, jelentős lépéseket" tesz. S bejelentette, hogy most azonnal megkezdik ezek kidolgozását, egy új ENSZ BT-határozat megszövegezését.

Samantha Power
, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete új szankciók bevezetésére, "fokozatos nyomásgyakorlásra", és a jelenleg hatályos szankciók szigorú betartására szólította fel a nemzetközi közösséget válaszul a tesztrobbantásra.

Power közleményében hangsúlyozta, hogy a KNDK "elszigetelte magát és szegénységbe taszította a koreai embereket a tömegpusztító fegyverek megszerzése utáni felelőtlen hajszája következtében".

Orosz kollégája, Vitalij Csurkin közölte, "túlzás" volna azt mondani, hogy Oroszország támogatja a további szankciókat. Újságíróknak azt mondta, hogy országa először látni szeretné az ENSZ BT erre vonatkozó határozatának tervezetét.

Ukrajna ENSZ-nagykövete szerint a zárt ülésen senki sem szólalt fel az újabb büntetőintézkedések ellen. Volodimir Jelcsenko megjegyezte, Kína nagykövete semmit sem mondott az ülésen, leszámítva az észak-koreai nukleáris helyzetre vonatkozó "szokásos" álláspontja ismertetését. Kína - amely egyetlen szövetségese Phenjannak - ENSZ-nagykövete nem nyilatkozott újságíróknak az ülés után.

Josikava Motohide japán ENSZ-nagykövet szerint ha a BT nem tesz haladéktalanul jelentős lépéseket és nem fogad el határozatot Észak-Koreával szemben, az a testület hitelességének fog ártani. Ugyanakkor azt nem részletezte, hogy Japán milyen büntetőintézkedéseket üdvözölne. Hozzátette: ezt a BT tizenöt tagállamának kell megvitatnia.

A dél-koreai védelmi minisztérium információi szerint ugyanakkor Észak-Korea az előző nap sikertelenül tesztelt egy felerősített fissziós nukleáris fegyvert - jelentette csütörtökön a Yonhap hírügynökség.

A dél-koreai közlés alapján vélhetően nem hidrogénbombáról, hanem egy fúzióval felerősített atombombáról lehet szó.

A nemzetközi közösség kétségbe vonta, hogy Phenjan valóban hidrogénbombát robbantott szerdán. Az mindazonáltal biztosnak tűnik, hogy a kommunista diktatúra jelentős fegyverkísérletet hajtott végre, miután térségbeli földtani intézetek emberi tevékenység, valószínűleg robbantás okozta földrengést észleltek Észak-Korea északkeleti részén, az ország legnagyobb nukleáris központja közelében. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS