2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Öngyilkos merényletre készülhetett a Belgiumban elfogott feltételezett terrorista

2016. január 06. 16:35, utolsó frissítés: 16:35

Öngyilkos merényletre készülhetett a december végén Belgiumban őrizetbe vett két feltételezett terrorista egyike, a számítógépén talált búcsúüzenetből legalábbis erre lehet következtetni - közölték rendőrségi források szerdán.

A Mohammed Karay számítógépén talált üzenetben az áll, hogy a férfi kész a mártírhalálra, konkrét merényletről azonban nincs szó - közölte a Wall Street Journal (WSJ).

"Ez tipikusan olyan levél, amelyet olyasvalaki írhatott, aki öngyilkosságot akar elkövetni egy terrortámadás során" - mondta az újságnak egy neve elhallgatását kérő illetékes.

Azt egyelőre nem sikerült teljes bizonyossággal megállapítani, hogy mikor keletkezett a levél, az eddigi információk szerint decemberben.

Karay ügyvédje szerint védence családtagjai tudtak a levélről, de azt tagadják, hogy az öngyilkos búcsúüzenet lenne. A rokonok azt állítják, hogy a férfi azzal a céllal írta az üzenetet, hogy holttestét apja sírja mellett temessék el, ha esetleg meghalna motorbalesetben.

A belga fővárosban törölték a hagyományos szilveszteri tűzijátékot, miután a szövetségi ügyészség múlt kedden bejelentette, hogy merényletekre készülő feltételezett terroristákat fogtak el, akik az ünnepek alatt terveztek lecsapni Brüsszel több jelképes helyszínén. A házkutatások során katonai egyenruhákat és az Iszlám Államtól származó propagandaanyagokat találtak, fegyvereket vagy robbanószert azonban nem.

Az eddigi információk szerint a két gyanúsítottnak nincs köze a november 13-ai párizsi merényletekhez, amelyekben százharminc ember vesztette életét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS