2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Durva viharok Kaliforniában az El Nino miatt

2016. január 06. 09:12, utolsó frissítés: 09:12

Nagyon heves viharok kezdődtek az Egyesült Államok nyugati partvidékén, Kalifornia államban kedden, és várhatóan két hétig pusztítanak majd. A szokatlanul súlyos természeti csapásért az El Nino éghajlati jelenséget teszik felelőssé a szakemberek.

A tengervíz áramlásával összefüggő, ciklikus El Nino szinte mindig nagy esőt okoz, a kedden lecsapott viharhullám azonban minden korábbinál erőteljesebb és veszélyesebb lehet.
Los Angeles egyes részein és környékén már kedden este 6-8 centiméternyi csapadék esett. Santa Monicában például négy centiméteres eső mossa a város utcáit, Malibuban pár óra alatt öt centiméternyi eső hullott. Az amerikai országos meteorológiai szolgálat szerdára és csütörtökre viharriadót adott ki, egyes országutakat Los Angeles környékén már lezártak az eső miatt.

Az El Nino akkor jelentkezik, amikor a Csendes-óceán középső és keleti vidékein az óceán vize felmelegszik, a felhőzet és a viharos széláramlatok a melegedő óceán hatására irányt váltanak.
Decemberben az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei arra figyelmeztettek, hogy 2016-ban az El Nino-jelenség nagyon veszélyes viharokat hozhat. A meteorológusok azt prognosztizálják, hogy a következő napokban Észak-Kaliforniában akár harmincnyolc centiméternyi eső is hullhat, az állam déli vidékein pedig áradásokkal számolnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS