2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bejelentette Obama a fegyvertartás korlátozásait

2016. január 06. 09:02, utolsó frissítés: 10:20

Nem az Egyesült Államok az egyetlen olyan fejlett ország a világon, ahol fegyveres erőszak van, de az egyetlen, ahol ilyen gyakran követnek el fegyveres erőszakot - fogalmazott Barack Obama elnök kedden délelőtt a Fehér Ház Ovális irodájában, amikor bejelentette elnöki rendeletét a fegyverviselés -és eladás szigorítására.

Az elnöki rendelet - amelynek részleteit előző este a Fehér Ház már nyilvánosságra hozta - alaposabb és szélesebb körű ellenőrzést rendel el a potenciális fegyvervásárlók körében és mindenki számára engedélykötelessé teszi a fegyverek forgalmazását.

Az Ovális irodában jelen volt Joe Biden alelnök, Loretta Lynch igazságügyi miniszter és sokan, akiknek a hozzátartozói fegyveres erőszak áldozatai lettek. (Az Egyesült Államokban évente harmincezer ember esik fegyveres erőszak áldozatául.) Az elnöki beszédet Mark Kelly, Gabrielle Gifford - a 2011-ben fegyveres támadásban súlyosan megsebesített arizonai demokrata párti képviselőnő - férje vezette be.

"Az idő sürget bennünket" - fogalmazott Obama, aki a beszéd során többször is teret engedett érzelmeinek, szeme megtelt könnyel, hangja elcsuklott, s könnyeit törölgette, amikor az egyik fegyveres merénylet gyermekáldozatait emlegette. Példákat sorolt, tragédiákat, amelyek az előző években történtek. "Ennek véget kell vetni" - mondta. "Közömbösekké váltunk" - ismételte meg azt, amit már korábban, más beszédeiben is elmondott. "Hiszek az amerikai alkotmányban" - mondta, utalva ezzel arra, hogy az amerikai alkotmány második kiegészítése minden állampolgár számára lehetővé teszi lőfegyver viselését. De "a fegyverlobbi a Kongresszust ugyan fogva tarthatja túszként, de egész Amerikát nem ejtheti túszul". Kifejezte meggyőződését, hogy a szigorítás valóban változást hoz majd.

Obama bejelentésére azonnal reagált Paul Ryan, a képviselőház republikánus párti elnöke. "Az elnök intézkedései nem sértik az alkotmány második kiegészítését, de éberek leszünk" - nyilatkozta Ryan.

A rendeletet csaknem valamennyi elnökjelölt-aspiráns és mértékadó politikus azonnal kommentálta. Az elnök párttársa, Hillary Clinton Twitter-üzenetben üdvözölte Obama döntését. "Köszönet a döntő lépésért... következő elnökünknek erre építkeznie kell, és nem elvetnie" - fogalmazott a demokrata párti politikus, akit a 2016-os elnökválasztás esélyesének tartanak.

Bernie Sanders vermonti szenátor, a demokraták másik elnökjelölt-aspiránsa közleményben méltatta Obama bejelentését, és támogatásáról biztosította az elnököt. "Egyértelművé vált, hogy sem tömeggyilkosság, sem más véres esemény nem készteti majd a republikánusokat arra, hogy gyermekeink és ártatlan amerikaiak életének védelmét a fegyverlobbi érdekei elé helyezzék" - fogalmazott a vermonti politikus.

A demokraták soraiban "fehér holló" Joe Manchin, Nyugat-Virginia demokrata párti szenátora, aki nyilvánosan fogalmazta meg ellenérzéseit az elnöki döntéssel szemben. Manchin azonban nem a döntés lényegét, hanem a módját bírálja. Szerinte ugyanis az elnöknek a kongresszussal együtt, a törvényhozást meggyőzve kellene foganatosítania ezeket az intézkedéseket.

A republikánusok valamennyi elnökjelölt-aspiránsa bírálta az elnöki döntést.

Marco Rubio floridai szenátor televíziós nyilatkozatában azt mondta, hogy Obama "megszállottan" igyekszik "aláásni" az amerikai alkotmány második kiegészítését (amely minden amerikai állampolgárnak jogot ad lőfegyverek viselésére), Jeb Bush volt floridai kormányzó pedig egy Cedar Rapids-i újságnak írt vezércikkében fejtette ki véleményét. Obamát és Clintont azzal vádolta: minden alkalmat megragadnak, hogy elragadják a fegyvereket az amerikaiaktól. Jeb Bush azt ígérte, hogy elnökké választása esetén már hivatalba lépése napján semmisnek mondja ki ezt az elnöki rendeletet. Ted Cruz texasi szenátor ugyancsak elítélte a szigorítást, ő úgy fogalmazott: nem volt érdemes papírt pazarolni rá. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS