2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen tesztelt egy hidrogénbombát

2016. január 06. 08:41, utolsó frissítés: 08:41

Az észak-koreai állami média azt közölte, hogy az ország sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával szerdán. Nem sokkal korábban a dél-koreai és a kínai földtani intézet is arról számolt be, hogy emberi tevékenység, feltételezhetően robbanás okozott földrengést a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság északkeleti részén.

Megfigyelők meglepetésként értékelték a robbantásról szóló bejelentést.

A CNN hírtelevízió két, neve elhallgatását kérő diplomatára hivatkozva azt közölte, az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán várhatóan összeül a bejelentés miatt.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető december elején utalt rá, hogy a kelet-ázsiai kommunista diktatúrának hidrogénbombája is van, de ezt szakértők és az Egyesült Államok is kétkedve fogadta.

Az atommaghasadás elvén alapuló atombombánál sokkal pusztítóbb erejű a hidrogénbomba, amely a magfúzióval vált ki robbanást – ugyanakkor sokkal nehezebb is létrehozni egy ilyen fegyvert.

A phenjani rezsim rendszeresen tesz ellenőrizhetetlen kijelentéseket a nukleáris fegyverkezés terén elért képességeivel kapcsolatban. Például azt állítják, hogy atomfegyvereikkel képesek elérni az Egyesült Államok területét, ezt azonban a szakértők többsége egyelőre kizártnak tartja. Ugyanakkor az ország 2006 és 2013 között már végrehajtott három kísérleti atombomba-robbantást, és emiatt nemzetközi szankciókat kapott. (mti, hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS