2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

NATO: az észak-atlanti szövetség nem jelent fenyegetést Oroszország biztonságára

2016. január 05. 18:08, utolsó frissítés: 18:08

A NATO határozottan elutasította kedden az új orosz nemzetbiztonsági stratégia azon állításait, amelyek szerint az észak-atlanti szövetség fenyegetést jelentene Oroszország biztonságára.

Oana Lungescu
, a katonai szervezet szóvivője azt közölte, hogy a NATO még tanulmányozza a Vlagyimir Putyin elnök rendeletével a múlt héten életbe lépett új orosz nemzetbiztonsági stratégiát.

"Határozottan elutasítjuk azokat a teljességgel megalapozatlan állításokat, amelyek szerint a NATO és tevékenysége biztonsági fenyegetést jelent" Moszkvára nézve - hangsúlyozta az illetékes.

Az Oroszországi Föderáció Nemzetbiztonsági Stratégiájáról címet viselő dokumentum szerint a NATO bővítése és közeledése Oroszország határaihoz nemzetbiztonsági veszélyt jelent az ország számára. A stratégiában azt írták, hogy a szövetség által Európában és az ázsiai-csendes-óceáni térségben telepített rakétavédelmi rendszerek jelentősen csökkentik az átfogó és a regionális stabilitás fenntartásának lehetőségét.

A NATO december elején hivatalosan meghívta Montenegrót, hogy csatlakozzon hozzá 29. teljes jogú tagországként. Lungescu ennek kapcsán leszögezte, a szervezet bővítése nem irányul senki ellen, "minden szuverén nemzetnek joga van eldönteni, hogy csatlakozik-e egy szerződéshez vagy szövetséghez". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS