2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Őrizetbe vették a tel-avivi lövöldöző családtagjait

2016. január 05. 17:49, utolsó frissítés: 17:49

Az izraeli rendőrség a pénteki lövöldöző utáni hajsza ötödik napján letartóztatta a gyanúsított apját és lánytestvérét, miután két bátyját már korábban őrizetbe vették - értesült a katonai rádió.

A Jediót Ahronót című újság honlapja (Ynet) szerint kedden a már azonosított elkövető, Nasat Milhem édesanyját is kihallgatták, de őt egyelőre hazaengedték. Az észak-izraeli arab család tagjainak bűnpártolás gyanújával elrendelt őrizetbe vételével a rendőrség feltehetően nyomást akar gyakorolni a szökésben lévő támadóra, hogy adja fel magát.

Tel-Avivban napok óta rendőrségi helikopterek járőröznek a város északi része fölött, és fegyveres rendőrosztagok járják az utcákat a támadó után kutatva.

Egy belvárosi bárban péntek délután ketten meghaltak és tízen megsebesültek, amikor Milhem egy automata fegyverből tüzet nyitott az ott üldögélő civilekre. A támadót apja ismerte fel a biztonsági kamerák közzétett felvételei alapján. Később holtan találtak egy beduin arab taxisofőrt is a város északi részén, s a rendőrség kapcsolatot lát a két bűntény között.

A gyanúsított apjának az otthoni széfből ellopott önkéntes rendőri fegyverével hajtotta végre a támadást: a hatóságok erre alapozzák a bűnpártolás vádját. Mivel a lövöldözés után sikerült elmenekülnie és feltevések szerint a városban bujkál, Tel-Aviv polgármestere vasárnap bejelentette, hogy az aggódó szülőknek nem kell óvodába, iskolába vinni gyermekeiket.

A hét első napján a gyerekek többsége otthon maradt, a város utcái szokatlanul kihaltak voltak. Bár rendőrök őrzik az oktatási intézmények bejáratait, a rádiós riportok szerint a szülők jelentős része még kedden sem engedte el hazulról gyermekét.

A ciszjordániai telepesek szervezete közben felajánlotta, hogy önvédelmi pisztolyt viselő önkéntesei iskolába kísérik az aggódó családok gyerekeit, a díjmentes szolgáltatásra egy megadott telefonszámon lehet jelentkezni.

A több napja nagy erőkkel folytatott nyomozás ellenére a Ynet szerint a biztonsági erők abban sem bizonyosak, hogy Tel-Avivban tartózkodik-e még a gyanúsított, vagy szűkebb hazájába, az ország északi részébe menekült.

A rendőrség szerint a pénteki támadás egyedi eset, és nem illeszkedik az utóbbi hónapokban palesztinok által izraeliek ellen elkövetett késes merényletek sorába. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS