2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Washingtont az Iszlám Állam elleni küzdelem miatt is aggasztja a szaúdi-iráni feszültség

2016. január 04. 19:33, utolsó frissítés: 19:33

A The Washington Post című amerikai lap hétfői elemzése szerint az Obama-kormányzat attól tart, hogy a szaúdi-iráni vita eszkalálódása mind az Iszlám Állam elleni harcot, mind a szíriai polgárháború esetleges megoldását negatívan befolyásolhatja, sőt, a térség stabilitásának megteremtését is alááshatja.

A lap arról számol be, hogy az Obama-adminisztráció tisztségviselői magánbeszélgetésekben bírálják Szaúd-Arábiát, mert Nimr al-Nimr síita sejk kivégzésével kirobbantotta a feszültséget Rijád és Teherán között. (A sejket két évvel ezelőtt tartóztatták le és ítélték halálra, a szaúdi királyi család elleni lázadás szításának vádjával.)

"Veszélyes játék ez, amit most játszanak. Sokkal szélesebb körűek lesznek a következményei, mint a mostani protestálások az imám kivégzése miatt" - idéz a lap egy magas rangú kormányzati tisztségviselőt, aki csakis névtelensége megőrzésével volt hajlandó nyilatkozni. Egy másik, szintén neve elhallgatását kérő tisztségviselő a The Washington Post szerint, inkább a szaúdi álláspontot visszhangozza: "ami sok, az sok. Teherán továbbra is támogatja a terrorizmust, ballisztikus rakétákat lő fel és ez ellen senki nem tesz semmit. Mindahányszor az irániak csinálnak valamit, az Egyesült Államok meghátrál. Most a szaúdiak legalább tesznek valamit" - idézi a lap.

Az elemzésből kiderül, hogy az amerikai-szaúdi viszonyban - a terrorizmus elleni összefogás ellenére is - régóta, lényegében a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta törések mutatkoznak. Washington és Rijád gyakran nem ért egyet például abban, hogyan kellene kezelni a polgárháborút Szíriában; a szaúdiak keményebb amerikai fellépést, közvetlen katonai beavatkozást, a szíriai ellenzéki csoportok korszerűbb fegyverekkel történő ellátását szorgalmazzák.

A The Washington Post fontosnak tartja megemlíteni, hogy Szaúd-Arábia vehemensen ellenzi az amerikai részvétellel megkötött hathatalmi atomalkut Iránnal. Rijád ugyanis - Washingtonnal ellentétben - úgy gondolja, hogy Teherán a megállapodás megkötése után is folytatja erőfeszítéseit atomfegyver létrehozására. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS