2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszavezették az útlevél-ellenőrzést a svéd-dán határon

2016. január 04. 15:05, utolsó frissítés: 16:21

A svéd hatóságok hétfőtől ellenőrizni fogják a Dániából az Öresund tengerszoroson keresztül vonattal, busszal és kompokon az országba érkezők útlevelét a migránsáradat feltartóztatása érdekében.

Az erről szóló törvényt a svéd parlament, a Riksdag még december közepén fogadta el. Az intézkedés a jogszabály szerint akár három évig is hatályban maradhat. Az útlevéllel vagy más, beutazásra jogosító okmánnyal nem rendelkezőket a svéd hatóságok visszafordítják a határról.

A törvény szerint az útlevél-ellenőrzés elvégzéséért a két ország között közlekedő vonatok, buszok és kompok üzemeltetőit terheli a felelősség. Az érintett közlekedési cégek korábban élesen bírálták a törvényt, és a többletköltségekre, valamint a logisztikai nehézségekre hivatkozva már csökkentették a Svédországba tartó járataik számát.

A lépést Dánia is bírálta, Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök pedig figyelmeztetett, hogy országa a svéd intézkedés miatt arra kényszerülhet, hogy visszaállítsa az ellenőrzést a dán-német határon.

Svédország nagyjából 190 ezer, míg Dánia 20 ezer menedékkérő érkezésével számol idén. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS