2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EU szerint nincs népirtás Szudánban

2004. augusztus 10. 13:18, utolsó frissítés: 13:18

Nincs bizonyíték a tömeggyilkosságra a szudáni Drafur tartományban, bár elterjedtek gyilkosságok, és kevés jelét látni annak, hogy a kormány óvni próbálná a civil lakosságot – tartják a helyszíni szemle után az EU-szakértők. A tömeggyilkosság nemzetközi jogi definíciója "szisztematikus és előre eltervezett kiirtása egy nemzeti, faji, vallási vagy etnikai csoportnak".

A szudáni kormányzat, illetve a gyilkosságokért felelősnek tartott Janjaweed milícia az Al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak így nyilatkozott: a nemzetközi média által faji háborúként bemutatott konfliktus, ahol az arab milícia a szudáni kormány támogatásával megpróbálja kiirtani a fekete lakosságot, voltaképp földterületekért folyik a nomádok és telepesek közt. A harcban álló felek etnikailag vegyesek, a civil lakosság elleni kegyetlenkedésekből pedig minden törzs kivette a részét.

"A háború jóval összetettebb, mint azt a híradásokból kitűnik" – erősítette meg az ENSZ egy illetékese: nagyon sok, munkanélküli férfiakból álló fegyveres csoport és banda garázdálkodik Darfurban, és a Janjaweed milíciával együtt ők is követtek el atrocitásokat a civil lakosság ellen.

A konfliktus 2003 februárjábanban kezdődött, amikor Khartoum felfegyverezte a Janjaweednek nevezett milíciát a Darfurban lábra kapott ellenzéki mozgalmak – a Szudáni Felszabadító Hadsereg (SLA/M), és az Igazság és Egyenlőség Mozgalom (JEM) leverésére. A Fur, Masalit és Zaghawa törzsekből álló ellenzék azt követelte a kormányzattól, hogy akadályozza meg az aszály sújtotta területeken élő riválisaik betelepülését a területükre.

Az ENSZ, illetve egyes nyugati országok szerint a khartoumi kormányzat tehető felelőssé 50000 ember meggyilkolásáért, illetve további 1 millió menekültért. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy hónapot adott a szudáni kormányzatnak a Janjaweed lefegyverzésére. (reuters, al-jazeera)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS