2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Donald Trump nem támogat senkit, ha nem ő lesz a republikánus elnökjelölt

2015. augusztus 07. 09:00, utolsó frissítés: 09:00

Felhördülést keltett Donald Trump üzletember a Fehér Házért vetélkedő republikánus politikusok csütörtökön megrendezett első televíziós vitáján azzal, hogy a tíz résztvevő közül egyedüliként nem volt hajlandó vállalni, támogatni fogja a győztest, ha nem ő nyeri el pártjának hivatalos jelölését és nem kezd független kampányba az elnökségért.

Trump - aki a közvélemény-kutatások szerint jelenleg a legnagyobb támogatottságú republikánus elnökjelölt-aspiráns - ugyanakkor hangsúlyozta: pillanatnyilag nem kötelezi el magát, de az ellenzékben lévő konzervatív párt elnökjelöltjeként kíván győzni.

Rand Paul, Kentucky szenátora erre reagálva azzal vádolta meg a listavezetőt, hogy ködösít, mert hozzászokott, hogy a paletta minden szegmenséből politikusokat vásárol meg.

Egy republikánus politikus harmadik erőként való fellépése a demokraták elnökjelöltjének győzelmi esélyeit növelné.

Donald Trump, csakúgy mint riválisai, több kellemetlen kérdést kapott a fórumot a Facebookkal közösen rendező Fox News műsorvezetőitől. Egyebek között arról faggatták, hogy miért beszél becsmérlő hangnemben a nőkről, vagy hogy mióta tartja magát republikánusnak, amikor bizonyos kérdésekben liberális nézeteket vall és demokrata politikusoknak is nyújtott támogatást.

A milliárdos a konkrét felvetések élét kerülgetve egyebek között azt válaszolta, hogy "nincs idő politikai korrektségre" olyan helyzetben, amikor az Egyesült Államok "vesztésre áll mindenkivel" szemben, közöttük Kínával a gazdaságban, Mexikóval pedig a bevándorlás-ügyben. A saját politikai meggyőződésével kapcsolatban elmondta, hogy az ugyanúgy fejlődött mint Ronald Reagané, és hogy a politikusok, akiket szponzorált a rendelkezésére álltak, amikor szüksége volt rájuk.

Egy oldalvágással Jeb Bush volt floridai kormányzó felé terelte a szót, azt állítva, hogy riválisának bátyja elnökségének utolsó hónapjaiban sokat ártott a Republikánus Párt megítélésének, és Barack Obama ennek köszönheti a Fehér Házba jutását. Trump többszöri kérdésre sem tudta alátámasztani azt a korábbi állítását, miszerint a mexikói kormány szándékosan irányít bűnözőket az Egyesült Államokba. Azt mondta, hogy a határőröktől hallott erről amikor a határra látogatott, ám az online médiában megfigyelők már a közvetítés alatt felhívták a figyelmet arra, hogy a testület tagjai az ottjártakor kerülték a vele való találkozást.

Paul szenátor a vitán éles szópárbajba keveredett Chris Christie New Jersey-i kormányzóval is, aki a terrorelhárítás érdekeire hivatkozva a támogatásáról biztosította a Nemzetbiztonság Ügynökség (NSA) metaadat-gyűjtési gyakorlatát. Paul amellett érvelt, hogy a terroristákra, nem pedig az ártatlan állampolgárokra vonatkozó adatokat kellene gyűjteni, amire Christie azt feszegette, hogy ezeket vajon hogyan lehet megkülönböztetni egymástól.

A kétórás vita során Jeb Bush, aki a fősodorbeli republikánus pártapparátus és a legtehetősebb politikai adományozók favoritja, magabiztosan szerepelt, de a rutinos mezőnyben erősen küszködött, hogy meg tudja magát különböztetni vetélytársaitól.

Bush Trump megosztó retorikájával szemben egyebek között azt fejtegette, hogy a gazdaság megerősítésével, a bevándorlásnak a növekedés szolgálatába való állításával és az oktatás javításával olyan feltételeket kíván teremteni, amelyek között mindenki gyarapodhat.

A vitában Bush, Trump, Paul és Christie mellett részt vett még Scott Walker wisconsini kormányzó, Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó, Ben Carson visszavonult idegsebész, Marco Rubio floridai és Ted Cruz texasi szenátor, valamint John Kasich ohiói kormányzó.

A tízes élboly fő műsoridőben közvetített összecsapását megelőzően, csütörtök délután alkalmat kapott a Fox News kamerái előtt folytatott vitára közvélemény-kutatások szerint alacsonyabb támogatottságú hét aspiráns is. Az amerikai média politikai kommentátorai szerint közülük a világosan és határozottan érvelő Carly Fiorina, a Hewlett-Packard volt vezére tűnt ki. A Fox News gyors közvélemény-szondázásában ezzel a megkérdezettek 83 százaléka értett egyet.

A republikánusok egyetlen női aspiránsa egyebek között a túlterebélyesedett szövetségi kormányzat csökkentésének szükségességéről beszélt, ami elemzők szerint az egyik legfontosabb különbség az amerikai konzervatívok és liberálisok között. Fiorina hazugnak nevezte Hillary Clintont, és Trumpot is támadta

A második csoport vitájában Lindsey Graham dél-karolinai szenátor azzal keltett feltűnést, hogy kijelentette: elnökként amerikai szárazföldi csapatokat vezényelne Irakba és Szíriába. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS