2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sikeres rakétakísérleteket hajott végre az USA

2015. augusztus 04. 09:23, utolsó frissítés: 09:23

Sikeres kísérletet hajtott végre az amerikai haditengerészet egy légvédelmi rakétával, amely egyaránt képes repülőgépek, illetve ballisztikus rakéták megsemmisítésére.

A John Paul Jones romboló a Hawaii-szigetek közelében az elmúlt héten tesztek sorozatát végezte ezzel a technológiával. A gyártó cég, a Raytheon Missile Systems egyik szóvivője szerint a tesztek során az SM-6 rakéta egy módosított változatát használták.

Július 28-án a hajóról egy ballisztikus rakéta ellen indították az SM-6-os új változatát, július 31-én és augusztus 1-én pedig két különböző típusú robotrepülőgép ellen vetették be a légvédelmi fegyvert.

Az SM-6 eredeti verziója már hadrendben áll az amerikai haditengerészetnél: ezzel repülőgépeket, helikoptereket és robotrepülőgépeket tudnak eltalálni. Az újabb változat viszont a ballisztikus rakéták ellen is használható, amikor azok - repülésük utolsó másodperceiben - már a célpontjuk közelébe értek. A Raytheon szerint az új, korszerűsített rakéta a jövő évben állhat hadrendbe.

Az amerikai haditengerészetnek már van egy ballisztikus rakéták ellen bevethető légvédelmi eszköze: az SM-3, amellyel a röppálya középső szakaszán lehet megtámadni az érkező rakétákat. Az SM-6-os korszerűsített változata ezt egészíti majd ki: azon érkező rakéták ellen használható, amelyek túlélték az SM-3-asok támadását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS