2022. június 29. szerdaPéter
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ferenc pápa bocsánatot kért a valdens egyháztól

2015. június 22. 13:49, utolsó frissítés: 13:49

Ferenc pápa hétfőn Torinóban felkeresett egy valdens templomot és bocsánatot kért a valdensekkel szemben a hit nevében elkövetett erőszakért. Személyében első ízben látogatott el a római katolikus egyház feje egy valdens keresztény templomba.


A torinói valdens közösség pásztora, Paolo Ribet "kedves Ferenc testvérként" köszöntötte a katolikus egyházfőt az északolasz nagyváros központjában levő templomban.

Ferenc pápa beszédében bocsánatot kért a katolikus egyház nevében a valdensekkel szemben évszázadokon keresztül elkövetett üldözésekért. A 12. században Dél-Franciaországban alakult keresztény vallási mozgalmat eretneknek tekintették.

Az egyházfő úgy fogalmazott, hogy a hit nevében elkövetett erőszak "nem volt sem keresztényhez, sem emberhez méltó magatartás".

Ferenc pápa a keresztény egyházak közötti egységet szorgalmazta "a különbségek ellenére". Kijelentette, hogy az egység nem jelent uniformizálódást. A katolikus egyházfő szerint katolikusok és valdensek között számos együttműködési lehetőség adódik mindenekelőtt a szenvedő emberiség, a szegények, betegek, migránsok segítségében.

A valdens egyház 1848-ban kapott vallásgyakorlási jogot az akkori olasz királyság területén. A torinói valdens templom az első volt, amely ezt követően 1853-ban az az akkori Itáliában megépült. A valdens egyháznak a mai Olaszországban több mint 25 ezer tagja van. Jelentős valdens közösség él Urugayban és Argentínában is, amelynek pásztora részt vett Ferenc pápának a torinói valdens templomban tett látogatásán is.

Torinói látogatása második napján Ferenc pápa az északolasz Piemonte tartományban élő rokonságával ebédel, majd bevándorlókkal találkozik. A közel 900 ezres iparvárosban a lakosság 15,5 százaléka bevándorló. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS