2022. június 29. szerdaPéter
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Új vatikáni bírói hatóság fog eljárni azon püspökök ellen, akik nem léptek fel a papi pedofília ellen.

2015. június 10. 20:19, utolsó frissítés: 20:19

Új bírói hatóság létrehozását hagyta jóvá a Vatikánban szerdán Ferenc pápa, a testület azoknak a püspököknek az ügyében fog eljárni, akik szándékosan eltussolták vagy nem jelentették a kiskorúakon elkövetett papi erőszakot.


Federico Lombardi szentszéki szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a püspökök ellen abban az esetben is eljárást indítanak, ha nem intézkedtek annak érdekében, hogy megelőzzék a kiskorúak elleni szexuális visszaéléseket. A vatikáni közlemény szerint az új hatóság a Hittani Kongregáció égisze alatt fog működni.

Az áldozatok jogait képviselő szervezetek hosszú idő óta követelik egy olyan bíróság megalakítását, amely azon püspökök ügyében is jogosult eljárni, akik nem közvetlenül érintettek a gyermekmolesztálási ügyekben.

A katolikus egyházfő 2013 végén bizottságot alakított az egyház tagjai által elkövetett pedofil visszaélések gyermekáldozatainak védelme érdekében. A most bejelentett hatóság létrehozására ez a - Sean O'Malley amerikai bíboros vezette - bizottság tett javaslatot.

Ferenc pápa tavaly bocsánatot kért a pedofil papok által elkövetett bűncselekmények áldozataitól; ez volt az egyházfő addigi legélesebb hangú nyilatkozata, amelyet a római katolikus egyházat érintő botrány kapcsán tett.

A papi pedofíliához kapcsolódó ügyek első sorozata több mint tíz évvel ezelőtt került napvilágra, majd a botrány 2010-ben erősödött fel, amikor számos amerikai, írországi, ausztráliai és németországi ügyről rántották le a leplet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS