2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szélsőjobbosok miatt 500 méter után leállították a kijevi Pride-ot

2015. június 06. 19:46, utolsó frissítés: 22:52

Kijevben félbeszakadt szombaton az ország történetének második melegfelvonulása, mert szélsőjobbosok támadtak rá a menetet biztosító rendőrökre és a résztvevőkre.


A leszbikusoknak, melegeknek, biszexuálisoknak és transzvesztitáknak jogegyenlőséget követelő felvonulás helyszínét egészen szombat reggelig titkolták a hatóságok, mert tartottak a radikálisok támadásától. A tavalyi Majdan-tüntetések idején különösen aktív Jobboldali Szektor arcukat eltakaró híveinek azonban a szigorú biztonsági intézkedések ellenére sikerült bejutniuk az esemény helyszínére.

Nagyjából 40 vandál petárdákkal és kövekkel dobálta a felvonulás körülbelül 300 résztvevőjét és a menetet biztosító több száz rendőrt. Öt rendőr megsérült, köztük egy súlyosan. A rendőrök tucatnyi radikálist őrizetbe vettek.

A felvonulást folytatták, de befejezni nem tudták, mert a rendőrség körülbelül 500 méter megtétele után biztonsági okokra hivatkozva leállította.

A szélsőségesek a hazafelé tartó résztvevőket is megtámadták, de a rendőröknek sikerült megakadályozniuk a verekedést. Összesen 25-30 embert vettek őrizetbe. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS