2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közös álláspontot dolgoznak ki a franciák és a németek a migrációs hullám kezelésére

2015. május 19. 19:18, utolsó frissítés: 19:18

Németország és Franciaország közös álláspontot dolgoz ki az Európai Unióba irányuló bevándorlási hullám kezeléséről - jelentette be Angela Merkel kedden Berlinben a francia államfővel folytatott megbeszélése után.

Francois Hollande-dal tartott sajtótájékoztatóján a német kancellár elmondta, hogy "belátható időn belül" kialakulhat a közös álláspont, amelyet a német és a francia belügyminiszter vezetésével dolgoznak ki az Európai Bizottság javaslatai alapján.

A földközi-tengeri menekültválság kezelésében a hajótöröttek mentése mellett fontos az "emberkereskedők" elleni fellépés, ehhez pedig szükséges egy határozat az ENSZ Biztonsági Tanácsától. Ugyanakkor a válság kiváltó okaival is foglalkozni kell, ezért a két ország az Európai Tanácsban kezdeményezi, hogy az év második felére szervezzenek találkozót az Afrikai Unió érintett tagállamaival - mondta Merkel.

A francia köztársasági elnök kiemelte, hogy a gazdasági okok miatt bevándorló emberek "nem maradhatnak Európában", a menekültstátusszal rendelkező személyek esetében pedig a terhek "megosztására" van szükség, mert a menekültek csaknem 70 százalékát 4-5 uniós tagországa látja el. Tagállami kvótákról viszont nem lehet szó, mert a kvóta fogalma nem egyeztethető össze az európai alapértékekkel - mondta Hollande.

A brit választások nyomán kialakult helyzetről szólva a német kancellár és a francia államfő egyaránt kiemelte, hogy a két kormány együttműködésre törekszik. Angela Merkel azt mondta, hogy felveszik a kapcsolatot David Cameron miniszterelnökkel - aki egypárti, konzervatív kormányt alakíthatott a május elején tartott alsóházi választások nyomán és népszavazást tervez Nagy-Britannia uniós tagságáról -, és Berlin és Párizs "nagyon szorosan egyeztet" majd. Francois Hollande hangsúlyozta: a brit kormányfővel közösen keresnek majd "válaszokat" arra, hogy miként lehet biztosítani az "európai alapelvek" érvényesülését. Közölte, hogy David Cameron a hónap végén Franciaországba és Németországba is ellátogat.

Az ukrán válsággal kapcsolatban Merkel és Hollande ismételten kiállt a minszki megállapodások mellett. Hangoztatták, hogy nincs alternatívája a válság békés rendezését szolgáló minszki folyamatnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS