2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rakétavetőkből leadott lövéseket észleltek EBESZ-megfigyelők Kelet-Ukrajnában

2015. május 07. 19:47, utolsó frissítés: 19:51

A február közepén életbe léptetett tűzszünet óta először észleltek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) megfigyelői Grad rakéta-sorozatvetőkből leadott lövéseket a kelet-ukrajnai harcok övezetében - közölte Aleksander Hug, a szervezet ukrajnai missziójának helyettes vezetője csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő kifejtette, hogy május 2-án Donyeckben, április 30-án pedig a Donyecktől délre, a megyeszékhely és Mariupol városa között félúton lévő Hranyitne településnél vetettek be nehézfegyvernek számító Grad rakétarendszereket. A konfliktus békés rendezését célzó februári minszki megállapodás a tűzszünet életbe léptetése mellett előírta, hogy az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát szakadárok egyaránt vonják hátrébb a frontvonal menti, úgynevezett ütközőzónából a nehézfegyvereket. Hug nem tért ki arra, hogy az EBESZ szerint melyik fél vetette be a Gradokat az övezeten belül.

"A múlt héten több száz lövést hallottak a megfigyelők. Donyeckben május 2-án észleltek Grad rakéta-sorozatvetőből leadott lövéseket, amelyek halálos áldozatokat is követeltek" - mutatott rá Hug. Elmondta, hogy április 30-án öt, rakéta becsapódása miatt keletkezett tölcsért fedeztek fel Hranyitnében, ami arról tanúskodik, hogy Gradokkal lőtték a települést.

Értékelése szerint noha a tűzszünet alapjában működik, vannak "forró pontok" a frontvonal mentén. Ezek között említette a Donyeck északi részén lévő nemzetközi repülőtér környékét, ahol - mint fogalmazott - a helyzet alakulása megjósolhatatlan.

A megfigyelők tapasztalatait összegezve kijelentette, hogy romlott a biztonsági helyzet a térségben, egyre többször sértik meg szándékosan a megállapodásban foglaltakat, ami újabb emberéleteket követel.

Andrij Liszenko ukrán katonai szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt egy napban három katona sebesült meg a harcok övezetében, halálos áldozat nem volt. Előző nap viszont arról számolt be, hogy öt katona esett el és 12 sebesült meg az ország keleti részében zajló fegyveres konfliktusban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS